Afname tabakgebruik in Europa, maar preventie blijft belangrijk en nodig

Bestrijding van het gebruik van tabak moet een topprioriteit blijven gelet op de bijdrage die tabakgebruik levert aan de totale kankerlast in Europa. Die conclusie trekken Joannie Lortet-Tieulent en collega's naar aanleiding van een studie naar rookgedrag tussen 1988 en 2010 in 26 Europese landen. Met name in Midden- en Oost-Europa, Zuid-Europa en de Baltische landen is extra preventie nodig. Het onderzoek was mogelijk dankzij een nieuwe databank van de European Cancer Observatory, waaraan ook de Nederlandse kankerregistratie een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Het aantal rokers onder mannen is tussen 1988 en 2010 in heel Europa gedaald, terwijl de trend onder vrouwen varieert in de Europese regio's. Om de impact van rookgedrag in het verleden te bestuderen, wordt in deze studie een uitgebreid overzicht gepresenteerd van de meest recente trends in incidentie in 26 EU-landen in de periode 1988 - 2010. Daarbij is gekeken naar de vier belangrijkste tumorsoorten in de luchtwegen en het bovenste deel van het maagdarmkanaal die geassocieerd worden met het roken van tabak.

Nieuwe databank
Voor de studie werden gegevens verzameld over tumoren in longen, strottehoofd, mondholte en keelholte en slokdarm afkomstig van 47 ‘population based' kankerregistraties via de nieuwe databank van European Cancer Observatory. De afgekapte en voor leeftijd gestandaardiseerde incidentiecijfers (35 - 74 jaar) werden berekend per kalenderjaar en voor de gemiddelde jaarlijkse, procentuele verandering in incidentie tussen 1998 - 2007. De prevalentie van roken in bepaalde landen werd verzameld via de databank van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) en de World Health Organisation (WHO).

Uit de analyses komt een grote, maar veranderende, variatie in incidentie van aan roken gerelateerde kankers tevoorschijn in de Europese regio. In het algemeen is de hoge incidentie onder mannen gedaald, terwijl de incidentie onder vrouwen juist toeneemt. Dat leidt tot een wisseling van de incidentie-aantallen. In Denemarken, IJsland en Zweden ligt het percentage vrouwen met longkanker (35-64 jaar) nu boven dat van mannen.

Longen en strottehoofd
Bij kanker aan longen en strottenhoofd vormt roken de belangrijkste risicofactor. De incidentie van beide tumorsoorten was het hoogst in Midden- en Oost-Europa, Zuid-Europa en de Baltische landen. Ondanks een daling van de prevalentie van roken bij vrouwen nam de incidentie van long-, strottenhoofd- en mondholtekanker toe in de meeste delen van Europa, terwijl deze stabiel bleef in de Baltische landen. Gemengde trends waren zichtbaar ten aanzien van slokdarmkanker. Waarschijnlijk zijn deze te verklaren door verschillende risicofactoren voor de twee belangrijkste histologische subtypes.

De nieuwe databank van de European Cancer Observatory biedt de mogelijkheid om de verscheidenheid aan incidentietrends te tonen tussen mannen en vrouwen in de Europese landen. De gevonden patronen en trends weerspiegelen de gevarieerde blootstelling aan risicofactoren. Gelet op de zware kankerlast die wordt toegeschreven aan het gebruik van tabak en het feit dat het gebruik van tabak volledig is te voorkomen, blijft bestrijding van tabaksgebruik een topprioriteit in Europa. Joannie Lortet-Tieulent stellen om die reden dat de inspanningen rond preventie opgevoerd moeten worden, in het bijzonder in Midden- en Oost-Europa, Zuid-Europa en de Baltische landen.

Gerelateerd nieuws

Nederlandse studie bevestigt: jonge vrouwen met baarmoederhalskanker zijn vaak niet gevaccineerd

Jonge vrouw met hoofddoek drinkt glas water Jonge vrouwen met baarmoederhalskanker blijken vaak niet gevaccineerd met het HPV-vaccin. Dat komt naar voren uit de eerste Nederlandse studie naar HPV-vaccinatie bij vrouwen onder de 30 jaar met baarmoederhalskanker. Slechts 15% van de onderzochte groep met baarmoederhalskanker was gevaccineerd, terwijl dat percentage in de algemene groep vrouwen van die leeftijd tenminste 55% was*. We weten inmiddels dat de vaccinatie bescherming biedt tegen deze kanker. De resultaten van het onderzoek, gebaseerd op data uit de Nederlandse Kankerregistratie van IKNL, worden vandaag, op Internationale HPV Awareness Day, gepresenteerd. De studie is uitgevoerd op initiatief van gynaecologen van het Amsterdam UMC, die zich er zorgen over maken dat veel mensen zich niet laten vaccineren met het HPV-vaccin.  lees verder

Rookvrije toekomst kan in 22 jaar minstens 120.000 kankerdiagnoses voorkomen

gebroken sigaret op blauwe achtergrond Ieder jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker, 6.800 mensen de diagnose blaaskanker en 2.700 mensen de diagnose slokdarmkanker. Omdat roken veel kankerdiagnoses veroorzaakt, is een van de doelen van de Nederlandse Kankeragenda dat nog maar 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren rookt in 2032. Nieuwe berekeningen van Integraal Kankercentrum Nederland op basis van o.a. data uit de Nederlandse Kankerregistratie laten zien wat het effect is als we dat preventiedoel halen: we voorkomen 120.000 long-, blaas- en slokdarmkankerdiagnoses over de periode 2024-2045. lees verder