Proactieve Zorgplanning
Uit onderzoek blijkt dat wanneer de zorg vooraf tijdig is besproken en geregeld patiënten minder last van klachten hebben en vaker passende zorg ontvangen in de laatste maanden van hun leven. Ook sterven patiënten vaker op de plaats van eigen voorkeur. Dat er nog winst te behalen valt, blijkt uit de eQuipe-studie waarin een derde van de patiënten met gemetastaseerde kanker aangeeft geen idee te hebben van hun prognose. Een deel van deze patiënten (27%) zou wel graag meer informatie ontvangen. Anderzijds geeft ook een op de zeven patiënten met uitgezaaide kanker aan de prognose niet te willen weten. Ook met dit laatste aspect dient in de proactieve zorgplanning rekening te worden gehouden.
Hulpmiddelen en richtlijn proactieve zorgplanning
Gezamenlijke besluitvorming en proactieve zorgplanning zijn onlosmakelijk verbonden met de oncologische zorg. Maar hoe ga je nu dat gesprek aan over wat iemand belangrijk vindt? Hoe geef je een patiënt prognostische informatie als het inschatten van de levensverwachting lastig is? En wanneer geef je een patiënt informatie over het levenseinde? Wat als je patiënt juist niet zit te wachten op die informatie? Op Palliaweb zijn handvatten en hulpmiddelen te vinden voor markering en effectieve communicatie, gezamenlijke besluitvorming in proactieve zorgplanning. De recent verschenen landelijke richtlijn over proactieve zorgplanning beschrijft het proces en bevat hulpmiddelen om de behandelwensen te registeren zodat (transmurale) overdracht makkelijker wordt.
Proactief gegevens delen
In het kader van proactieve zorgplanning is het belangrijk om afspraken over behandelwensen en -grenzen te bespreken en vast te leggen. IKNL is het project Proactief gegevens delen (link eronder) gestart om de vastgelegde afspraken digitaal breed beschikbaar te maken voor andere zorgprofessionals uit het zorgnetwerk van de patiënt.
Hiervoor is een informatiestandaard (link) ontwikkeld, op basis van de landelijke richtlijn over proactieve zorgplanning. Lees meer over proactief gegevens delen.