HPB-tumoren

HPB (hepato-pancreato-biliaire) tumoren omvatten alle tumoren van de alvleesklier, lever, galblaas en galwegen. Met ruim 2.600 nieuwe diagnoses per jaar komt alvleesklierkanker het meest voor. Leverkanker en galweg-galblaaskanker komen minder vaak voor, met elk circa 800 nieuwe diagnoses per jaar.

Levercel- en galwegkanker

Samen met de DHCG, NLV en Patiëntenplatform Zeldzame Kankers publiceerde IKNL eind 2023 het rapport 'Levercel- en galwegkanker in Nederland', met daarin cijfers, trends en aanbevelingen voor betere zorg.

Alvleesklierkanker

Samen met de DPCG en Living with Hope publiceerde IKNL eind 2021 het rapport 'alvleesklierkanker in Nederland'. Dat rapport geeft een overzicht van cijfers en (behandeltrends) van het pancreascarcinoom. 

Omdat alvleesklierkanker (adenocarcinoom) meestal pas laat ontdekt wordt, zijn er vaak bij de diagnose al uitzaaiingen. Alvleesklierkanker zaait het vaakst uit naar de lever, het buikvlies en de longen. Klik op onderstaande infographic om de locaties van uitzaaiingen voor andere kankersoorten te zien. 

Lees meer over de incidentieoverleving en prevalentie van alvleesklierkanker, leverkanker en galblaas - galwegkanker. 

Informatie voor patiënten over alvleesklierkanker, leverkanker, galblaas- en galwegkanker vindt u op kanker.nl

Contact

Meer informatie over de registratie van en onderzoek naar HPB-tumoren en over regiorapportages en (regionale) werkgroepen is verkrijgbaar bij onderstaande medewerkers. Bekijk ook de openstaande klinische trialsNieuws

Aanbevelingen voor zorg alvleesklierkanker nog steeds actueel

In 2021 lanceerden DPCG, IKNL en LWH het rapport 'Alvleesklierkanker in Nederland. In kleine stappen vooruit

Een jaar geleden zag het rapport ‘Alvleesklierkanker in Nederland. Kleine stappen vooruit’ het licht. DPCG-voorzitter Olivier Busch blikt terug: ‘de aanbevelingen zijn nog steeds actueel.’

lees verder

Verdubbeling patiënten met levercel- en galwegkanker

Levercel- en galwegkanker in Nederland Het aantal diagnoses levercel- en galwegkanker zal het komend decennium verdubbelen. Dat blijkt uit het rapport ’Levercel- en galwegkanker in Nederland’, dat trends en ontwikkelingen uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) weergeeft. De overleving van beide kankersoorten is toegenomen. Desondanks zien de auteurs van het rapport ruimte voor verbetering. lees verder

IKNL.Medewerker

Pauline Vissers

Een portretfoto van Pauline, een witte vrouw met los donkerbruin haar en een bril. Ze glimlacht de camera in. Ze draagt een witte top.

senior onderzoeker

lees verder

Lydia van der Geest

Lydia van der Geest

onderzoeker HPB-tumoren

lees verder

Patrick Veldhuis

adviseur slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Marjorie de Kok

expert registratie darmkanker, slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Ignace de Hingh

medisch adviseur

lees verder