Darmkanker

Darmkanker is een veel voorkomende vorm van kanker in Nederland en staat voor zowel mannen als vrouwen op de vierde plek als meest voorkomende kankersoort. In 2023 zijn circa 12.000 nieuwe patiënten met darmkanker gediagnosticeerd. Darmkanker wordt onderverdeeld in tumoren in de dikkedarm (colontumoren) en tumoren in de endeldarm (rectumtumoren). Ongeveer een derde van alle gevallen is gelokaliseerd in het laatste deel van de darm: de endeldarm.

 

Darmkanker is een ziekte die voornamelijk ouderen treft; 70% van alle patiënten met darmkanker is 65 jaar of ouder. Tijdens diagnose van dikkedarmkanker is bij ongeveer een op de vier patiënten de tumor verspreid naar andere organen (stadium IV). Bij endeldarmkanker is dit 19%. De overleving is sterk afhankelijk van het stadium bij diagnose. Bij patiënten met dikkedarmkanker is de 5-jaarsoverleving 96% bij stadium I, bij endeldarmkanker is dit 95%. Is de ziekte uitgezaaid (stadium IV), dan is de 5-jaarsoverleving 12% (dikkedarmkanker) of 14% (endeldarmkanker).

De figuren op deze pagina en ook de pagina's over incidentie. prevalentie, behandeling, overleving en sterfte zijn te downloaden en mogen met bronvermelding gebruikt worden in presentaties.  

Informatie over darmkanker voor patiënten vindt u op kanker.nl en op de site van Stichting DarmkankerFemke Sijtsma

onderzoeker postdoc

lees verder

Marjorie de Kok

expert registratie darmkanker, slokdarm- en maagkanker en HPB-tumoren 

lees verder

Marloes Elferink

portretfoto van Marloes, een witte vrouw met halflang lichtblond haar. Ze glimlacht de camera in. Ze draagt een donkerblauw met zwart stippenblousje.

senior onderzoeker

lees verder

Felice van Erning

senior onderzoeker

lees verder