Chasing nodes, saving lives? Lymph node metastases in cervical cancer
Begin 2020 is het KWF-project ‘Chasing nodes, saving lives?’ van start gegaan. Per januari 2020 is Ester Olthof aangesteld als junior onderzoeker voor dit project, onder leiding van dr. Maaike van der Aa, senior onderzoeker IKNL. Het project, wat vier jaar zal duren, hoopt vragen te beantwoorden over de diagnostiek en behandeling van lymfekliermetastasen bij het cervixcarcinoom.
Het stadium van baarmoederhalskanker wordt klinisch bepaald door het uitvoeren van een gynaecologisch onderzoek onder narcose. Daarnaast worden beeldvormende technieken zoals MRI en PET/CT steeds vaker ingezet om informatie te verzamelen over bijvoorbeeld lymfekliermetastasen. Er zijn echter studies waaruit blijkt dat van de klieren die op beeldvorming verdacht waren na weefselonderzoek, maar 50% ook daadwerkelijk uitzaaiingen bevatten. Het opsporen van lymfekliermetastasen is belangrijk omdat het inzicht geeft in de klinische situatie en helpt bij het voorspellen van het verdere verloop van patiënten met baarmoederhalskanker. Daarnaast heeft het aanpassen van de behandeling aan de exacte lokalisatie van lymfekliermetastasen een positieve invloed op de overleving en de kwaliteit van leven van patiënten. De populatie in dit onderzoek bestaat uit alle patiënten met baarmoederhalskanker, met vroeg en lokaal gevorderd stadium, die geregistreerd staan in de NKR.
Elk jaar worden in Nederland ongeveer 700 vrouwen gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker en overlijden 250 vrouwen aan deze ziekte. Het stadium van de ziekte en de aanwezigheid van lymfekliermetastasen zijn de belangrijkste factoren voor het voorspellen van het verdere beloop van patiënten met baarmoederhalskanker. Overlevingscijfers variëren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte, tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.
Verbeteren overleving en kwaliteit van leven
Het doel van het project ‘Chasing nodes, saving lives? Lymph node metastases in cervical cancer' is om de overleving en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven te verbeteren van de honderden vaak relatief jonge vrouwen per jaar die gediagnosticeerd worden met baarmoederhalskanker. Het project streeft naar het verbeteren van de nauwkeurigheid van diagnose door het vinden van de optimale beeldvormingstechnieken voor het opsporen van lymfekliermetastasen. Het project streeft ook naar het personaliseren van behandelingen voor iedere individuele patiënt, waarbij het aantal onnodige ingrepen verminderd wordt en blijvend letsel en bijwerkingen zo veel mogelijk voorkomen worden. Daarom zal het projectteam onderzoeken of het beter is voor de overleving van patiënten om positieve klieren te verwijderen, of om bulky klieren te debulken, alsook naar het effect van de verschillende behandelingen op de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van patiënten.tastases in cervical cancer’
Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Maaike van der Aa of Ester Olthof.