app store

Onderzoek naar gebruikers Appstore: jong, vrouw, hoogopgeleid en met forse klachtenlast

Wie maken er gebruik van de kanker.nl Appstore, het e-healthplatform van kanker.nl? Onderzoekers van IKNL en andere partners hebben dit voor het eerst onderzocht. De resultaten, gepubliceerd in het Journal of Cancer Survivorship, geven belangrijke inzichten in de gebruikersgroep én de uitdagingen rond implementatie van digitale zelfzorg.


De kanker.nl Appstore werd in juli 2023 gelanceerd voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten die zelf iets willen doen aan hun klachten of herstel bij kanker met behulp van apps, websites en keuzehulpen die daarvoor vaak alleen toegankelijk waren via een zorgverlener. Gebruikers kunnen via kanker.nl een tegoed van €100 aanvragen - tijdelijk beschikbaar gesteld door KWF- waarmee zij zelf de apps kunnen aanschaffen.

Uit het onderzoek van Anne de Korte et al. blijkt dat de meeste gebruikers jonger zijn (gemiddeld 56 jaar) dan de gemiddelde leeftijd van kankerpatiënten (gemiddeld 70 jaar), vaker vrouw (78%) en hoogopgeleid (61%). Borstkanker was het meest voorkomende ziektebeeld (50%). Een aanzienlijk deel van de gebruikers rapporteerde klinisch relevante stressklachten en apps voor vermoeidheid werden het vaakst aangeschaft.

Wanneer je de medische molen ingaat, wordt alles voor je bepaald. Met de Appstore kan ik weer dingen op mijn tempo doen, dat vind ik er zo fijn aan- deelnemende patiënt

Bekendheid vergroten via zorgverleners

Bijna 30% van de gebruikers gaf aan via een zorgverlener bekend te zijn geraakt met de kanker.nl Appstore. Deze verwijzing naar aanvullende zorg blijkt een belangrijke stimulator voor het gebruik van online zelfmanagement applicaties. Hoewel de kanker.nl Appstore laagdrempelig is opgezet, laat het onderzoek zien dat vooral jongere, hoger opgeleide vrouwen gebruikmaken van de geboden apps. 

Om ook andere groepen te bereiken die zouden kunnen profiteren van online zelfmanagement applicaties, bevelen de onderzoekers aan om de kanker.nl Appstore en het tegoedsysteem actiever onder de aandacht te brengen bij de doelgroep via zorgprofessionals, zoals oncologieverpleegkundigen, huisartsen en het sociaal domein. Zij spelen een sleutelrol in het bevorderen van gebruik.

Belang voor toekomstbestendige zorg

De inzichten uit dit onderzoek dragen bij aan een betere aansluiting van digitale zorgtoepassingen op de behoeften van mensen met kanker. Door de klachtenprofielen van gebruikers in kaart te brengen, kunnen ontwikkelaars en zorgprofessionals gerichter werken aan (het aanbieden van) effectieve zelfmanagementondersteuning.

“De kanker.nl Appstore is geen vervanging van zorg, maar een waardevolle aanvulling. Door zelfmanagementtools beschikbaar te stellen aan wie ze kan en wil gebruiken, ontstaat ruimte in de reguliere zorg voor mensen die meer ondersteuning nodig hebben - Anne de Korte, adviseur IKNL

Het onderzoek is uitgevoerd door een breed projectteam vanuit IKNL, kanker.nl, KWF, Tilburg University, Helen Dowling Instituut, RIVM en LUMC.

Lees hier het artikel in the Journal of Cancer Survivorship
Ga hier naar de kanker.nl Appstore

Meer informatie

Voor vragen en meer informtatie kunt u terecht bij Anne de Korte, adviseur IKNL

Gerelateerd nieuws

Nieuwe inzichten in chirurgische zorg bij darmkanker: focus op risicobeoordeling en praktijkvariatie

voorkant proefschrift Lindsey de Nes tegen blauwe achtergrond De chirurgische behandeling van darmkanker is in Nederland sterk verbeterd, maar er zijn kansen om de kwaliteit van zorg verder te verhogen. Dat laat Lindsey de Nes (Maasziekenhuis Pantein) zien op basis van landelijke data, o.a. de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en aanvullende cohortstudies. Zo blijkt dat betere risicobeoordeling, maatwerk bij oudere patiënten en meer uniforme behandelstrategieën de chirurgische zorg bij darmkanker verder kunnen verbeteren. lees verder

Realworld-inzichten in behandeling en overleving van uitgezaaide darmkanker

figuratieve interpretatie van realworlddata over darmkanker in blauwtinten Nieuw onderzoek op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) laat zien dat uitkomsten bij uitgezaaide darmkanker in de dagelijkse praktijk aanzienlijk verschillen van wat uit klinische studies bekend is. Zo is de overleving van patiënten in de dagelijkse praktijk die behandeld zijn met systemische therapie veel lager in vergelijking met data uit klinische trials. Daarnaast blijken er verschillen te zijn in de behandeling van patiënten met synchrone versus metachrone uitzaaiingen. Deze realworld-inzichten bieden waardevolle input voor zorgverleners om patiënten beter te informeren over hun mogelijkheden en kansen. lees verder