Kaft Handreiking financiering palliatieve zorg met gekleurde cirkels

Handreiking financiering palliatieve zorg 2023

PZNL heeft onlangs de Handreiking financiering palliatieve zorg 2023 uitgegeven. Deze handreiking geeft een overzicht van de mogelijkheden van financiering. Met het actualiseren van deze handreiking wordt bijgedragen aan de ambitie van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II): palliatieve zorg voor iedereen overal en altijd beschikbaar. In de handreiking worden de structuur en regels rondom financiering op een rij gezet en gekoppeld aan mogelijkheden voor registratie en declaratie. Daarnaast is de Handreiking ook een platform voor de praktijk om de knelpunten die zorgaanbieders ervaren, bijvoorbeeld over financiering, te verzamelen en transparant te maken.

Doel van de Handreiking financiering palliatieve zorg

Het doel van PZNL is om met het uitbrengen van de Handreiking financiering palliatieve zorg de zorgverleners thuis, in het ziekenhuis, verpleeghuis en in tal van samenwerkingsverbanden overal in het land zo goed mogelijk te ondersteunen als het gaat om financiering van palliatieve zorg.

Belangrijkste wijzigingen 2023

In deze update van de handreiking is de geldende wet- en regelgeving van 2023 meegenomen. De versie uit 2022 komt hiermee te vervallen. De belangrijkste wijzigingen betreffen:

•    NZa Facultatieve prestatie ‘Time to talk’
•    NZa experiment bekostiging transmurale palliatieve zorg, TAPA$-prestaties
•    Nieuwe zorgproducten voor de kinderpalliatieve zorg
•    Herziening van de Regeling palliatieve terminale zorg en geestelijke verzorging thuis

Ten behoeve van het overzicht zijn daarnaast de actuele en opgeloste knelpunten voor het declareren van palliatieve zorg in twee verschillende hoofdstukken verwerkt.

Update in samenspraak met het ministerie van VWS en de NZa

De nieuwe versie van de handreiking is geheel geactualiseerd naar de huidige wet- en regelgeving en geeft daarmee een compleet overzicht voor 2023. Ook deze herziene versie voor 2023 is in samenwerking met het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit en vele andere betrokkenen onder verantwoordelijkheid van PZNL tot stand gekomen. Onze dank gaat uit naar eenieder die betrokken is geweest.

Meer informatie en melden knelpunten

Voor vragen en meer informatie is het Team Passende financiering palliatieve zorg bij PZNL bereikbaar via een e-mail aan info@pznl.nl ter attentie van Team Passende financiering palliatieve zorg. 
Voor het melden van knelpunten met betrekking tot (o.a) de financiering van palliatieve zorg is het praktijkteam palliatieve zorg van PZNL beschikbaar: meldpunt@juisteloket.nl of per telefoon 030 - 789 78 78.

Gerelateerd nieuws

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder