Slokdarm- en maagkanker in Nederland: kerncijfers

In het rapport 'Slokdarm- en maagkanker in Nederland' staan de belangrijkste kerncijfers van slokdarm- en maagkanker op een rij.
 

Incidentie

In 2019 is in Nederland 3.011 keer de diagnose slokdarmkanker gesteld en 1.050 keer de diagnose maagkanker. Op het moment van diagnose van slokdarmkanker is 3% een vroegcarcinoom. In 59% van de gevallen is de ziekte potentieel curabel en 38% van de patiënten zijn in de palliatieve groep ingedeeld. Bij maagkanker is dit respectievelijk 2% (vroegcarcinoom), 50% (potentieel curabel) en 48% (palliatief).

Man-vrouw verdeling

Van de patiënten met slokdarmkanker is 74% man en 26% vrouw. Bij maagkanker liggen de percentages net iets anders: 60% man en 40% vrouw.

Leeftijd

Het percentage patiënten met slokdarmkanker dat ouder is dan 65 jaar bij diagnose is 69%. Bij maagkanker ligt dit percentage hoger: 76%. Bij slokdarmkanker is 8% van de patiënten jonger dan 55 jaar; bij maagkanker is dit 10%. 

 

 

Anatomie

Slokdarm- of maagkanker kan op verschillende plaatsen ontstaan.

Meer cijfers

Meer cijfers over slokdarm- en maagkanker in Nederland? Bekijk daarvoor onze overzichtpagina, met een rapport, analyses en conclusies. Of download het rapport

Gerelateerd nieuws

Klachten na operatie bij slokdarm- of maagkanker in eerste drie maanden het meest intensief

Klachten na operatie bij slokdarm- maagkanker

Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij niet-uitgezaaide slokdarm- of maagkanker bestaat uit een operatieve verwijdering van de tumor. Een aanzienlijk deel van de patiënten kampt hierna met spijsverteringsgerelateerde klachten. Felice van Erning (IKNL) en collega’s brachten in kaart welke klachten dit precies zijn, wanneer ze zich manifesteren en wat de impact is op kwaliteit van leven. 

lees verder

‘Real world’ uitkomsten slokdarm- en maagkanker helpen arts en patiënt

Proefschrift Marieke Pape

Wat is het effect van behandelstrategieën voor patiënten met slokdarm- en maagkanker in de dagelijks praktijk? Welke patiëntgroepen hebben het meest profijt van behandelingen? En wat weten we over de kwaliteit van leven? Marieke Pape bundelde studies hierover in haar proefschrift ‘Beyond clinical trials: population-based outcomes of patients with esophagogastric cancer’. Ze promoveert op 9 juni aan de Universiteit van Amsterdam.

lees verder