Slokdarm- en maagkanker in Nederland: kerncijfers

In het rapport 'Slokdarm- en maagkanker in Nederland' staan de belangrijkste kerncijfers van slokdarm- en maagkanker op een rij.
 

Incidentie

In 2019 is in Nederland 3.011 keer de diagnose slokdarmkanker gesteld en 1.050 keer de diagnose maagkanker. Op het moment van diagnose van slokdarmkanker is 3% een vroegcarcinoom. In 59% van de gevallen is de ziekte potentieel curabel en 38% van de patiënten zijn in de palliatieve groep ingedeeld. Bij maagkanker is dit respectievelijk 2% (vroegcarcinoom), 50% (potentieel curabel) en 48% (palliatief).

Man-vrouw verdeling

Van de patiënten met slokdarmkanker is 74% man en 26% vrouw. Bij maagkanker liggen de percentages net iets anders: 60% man en 40% vrouw.

Leeftijd

Het percentage patiënten met slokdarmkanker dat ouder is dan 65 jaar bij diagnose is 69%. Bij maagkanker ligt dit percentage hoger: 76%. Bij slokdarmkanker is 8% van de patiënten jonger dan 55 jaar; bij maagkanker is dit 10%. 

 

 

Anatomie

Slokdarm- of maagkanker kan op verschillende plaatsen ontstaan.

Meer cijfers

Meer cijfers over slokdarm- en maagkanker in Nederland? Bekijk daarvoor onze overzichtpagina, met een rapport, analyses en conclusies. Of download het rapport

Gerelateerd nieuws

Rookvrije toekomst kan in 22 jaar minstens 120.000 kankerdiagnoses voorkomen

gebroken sigaret op blauwe achtergrond Ieder jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker, 6.800 mensen de diagnose blaaskanker en 2.700 mensen de diagnose slokdarmkanker. Omdat roken veel kankerdiagnoses veroorzaakt, is een van de doelen van de Nederlandse Kankeragenda dat nog maar 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren rookt in 2032. Nieuwe berekeningen van Integraal Kankercentrum Nederland op basis van o.a. data uit de Nederlandse Kankerregistratie laten zien wat het effect is als we dat preventiedoel halen: we voorkomen 120.000 long-, blaas- en slokdarmkankerdiagnoses over de periode 2024-2045. lees verder

Met realworlddata sneller inzicht in mogelijke effectiviteit nieuw geneesmiddel bij maagkanker

Rob Verhoeven gaf een posterpresentatie over maagkanker op de ESMO 2023

De effectiviteit van een geneesmiddel wordt vastgesteld op basis van de resultaten van klinisch gerandomiseerd onderzoek. Op de ESMO liet onderzoeker dr. Rob Verhoeven (IKNL) zien dat met behulp van realworlddata al inzichten gegeven kunnen worden voor de gerandomiseerde trial is afgerond.

lees verder