In kanker gespecialiseerde fysiotherapeuten in Verwijsgids Kanker

In verwijsgidskanker.nl zijn 1.800 in kanker gespecialiseerde fysiotherapeuten te vinden voor alle patiënten en verwijzers die op zoek zijn naar een aanvullende behandeling bij bijvoorbeeld vermoeidheid of oedeemvorming. Sinds deze maand zijn de registers Oedeem- en Oncologiefysiotherapeut van Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) gekoppeld aan de Verwijsgids Kanker. De gegevens van deze gespecialiseerde oncologiefysiotherapeuten worden automatisch up-to-date gehouden in de Verwijsgids Kanker.  

Oncologiefysiotherapeut 

Een oncologiefysiotherapeut diagnosticeert, behandelt en begeleidt patiënten met lichamelijke en psychische klachten die veroorzaakt worden door kanker of de behandeling ervan. Hierbij kunt u onder andere denken aan spanningsklachten, pijn, fibrose, verminderde beweeglijkheid, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De oncologiefysiotherapeut kan adviezen geven over het vaststellen van uw grenzen en het opbouwen van uw conditie en zal u begeleiden bij het bewegen (oefenen en trainen). De oncologiefysiotherapeut helpt bij het aanleren van zelfmanagement. 

Up-to-date verwijsgegevens 

De samenwerkingspartners IKNL, KNGF en de Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL) hebben een automatische koppeling voor de uitwisseling van gegevens gerealiseerd. Dankzij deze koppeling staan er meer gespecialiseerde fysiotherapeuten in de Verwijsgids Kanker en zijn hun contactgegevens altijd actueel.   

Er wordt nu hard gewerkt aan een koppeling voor up-to-date gegevens van alle bekkenfysiotherapeuten, orofaciaal fysiotherapeuten en de fysiotherapeuten van Onconet.  

Over de verwijsgids 

De Verwijsgids Kanker biedt een sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding voor mensen die leven met of na kanker. De verwijsgids wordt continu geüpdatet door IKNL in samenwerking met andere partners, zoals beroepsorganisaties en ziekenhuizen. De gids is ontwikkeld om patiënten en hun naasten te helpen bij het vinden van aanvullende behandelingen en begeleiding die zij op enig moment na de diagnose nodig hebben. Voor verwijzers zelf is de Verwijsgids waardevol, bijvoorbeeld voor verpleegkundigen en huisartsen. Zij kunnen opzoeken wat er in de regio aan hulp en ondersteuning te vinden is of samen met de patiënt de informatie doornemen. De database met gegevens van de verwijsgids wordt ook gekoppeld aan andere websites en digitale hulpmiddelen zoals, zoals Kanker.nlOncokompas en de Ookwijzer van Stichting OOK. 

Op de hoogte blijven van de Verwijsgids Kanker? 

Abonneer je dan op de Nieuwsbrief Verwijsgids Kanker. Met deze nieuwsbrief houdt IKNL zorgverleners en verwijzers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de verwijsgids. 
• Abonneren op de nieuwsbrief kan via: info@verwijsgidskanker.nl 
• Nieuwsbrief Verwijsgids Kanker van februari 2019 

Gerelateerd nieuws

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder