Lustrumsymposium Space 4 AYA op 8 maart in de Galgenwaard Utrecht

Donderdag 8 maart 2018 wordt in stadion de Galgenwaard in Utrecht voor de vijfde keer een symposium gehouden over en voor jongvolwassenen met kanker, zogeheten adolescents & young adults (AYA’s). Omdat het om een lustrumsymposium gaat is er dit keer naast een inhoudelijk programma ook een feestelijk tintje. Een ‘dank je wel’ aan alle helden ofwel de AYA’s zelf en zorgprofessionals die de zorg voor deze patiënten op de kaart zetten. 

SPACE 4 AYA is het jaarlijks symposium voor AYA’s én zorgprofessionals waar (nieuwe) kennis en kunde over verschillende thema’s voor jongvolwassenen met kanker op inspirerende en uitnodigende wijze worden uitgewisseld. Het doel is dat deelnemers met de opgedane kennis en informatie verder kunnen in de praktijk en bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven van AYA’s met kanker.

Programma

Op het programma staan presentaties over onder andere een update over leeftijdsspecifieke AYA zorg in Nederland en trends over hoe vaak en welke vormen van kanker voorkomen op de AYA-leeftijd in Nederland en elders in de wereld. Ook wordt er aandacht geschonken aan wetenschappelijk onderzoek naar leeftijdsspecifieke zorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de AYA’s.

IKNL levert een bijdrage met een presentatie over de bijdrage van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) aan het verbeteren van de zorg voor jongvolwassenen met kanker en onderzoek naar de kwaliteit van leven van (ex-)patiënten door middel van de Profiel-studie. Na de pauze is er gelegenheid om deel te nemen aan parallelsessies met als thema’s ‘Bijeffecten bij kanker en behandelingen’ en ‘Lifestyle interventies tijdens en na behandeling’. Het symposium wordt afgesloten met een plenaire sessie over ‘Communicatie, hoe doe je dat samen?!’ Tijdens de pauze is er gelegenheid om posters en abstracts te bekijken.

Doelgroepen

SPACE 4 AYA is bestemd voor AYA’s en naasten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, medisch specialisten betrokken bij AYA-zorg, medisch maatschappelijk werkers, psychologen, fysiotherapeuten en andere (toekomstige) zorgprofessionals met special interest in leeftijdsspecifieke AYA-zorg.

Meer informatie over het programma van SPACE 4 AYA 2018 en inschrijfformulier zijn te vinden op de website www.aya4net.nl. Het symposium in de Galgewaard begint 8 maart om 8.30 uur (registratie) en duurt tot 18.00 uur (inclusief buffet). De theateravond begint om 18.00 uur en duurt tot 19.30 uur. Er zijn kaartjes beschikbaar voor het congres en/of de theateravond.

 

categorie: AYA's
Gerelateerd

Kanker bij jongvolwassenen: Lisanne

Lisanne de Groot is 33 jaar. Op 28-jarige leeftijd kreeg zij de diagnose borstkanker. ‘Ik kreeg toen eerst chemo, vervolgens een borstbesparende operatie en daarna nog bestralingen. En dan ben je ‘klaar’. Mensen geven aan dat het kan zijn dat je in het jaar daarna in een zwart gat terecht komt. Maar een zwart gat dekt voor mij nog niet eens de lading. Het duurt ook langer dan een jaar, zeker voor wat betreft studie en werk’, vertelt Lisanne.

lees verder

Kanker bij jongvolwassenen: Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk is gynaecoloog in het Radboudumc, gespecialiseerd in voortplantingsgeneeskunde, en focust zich in het bijzonder op het voorkomen van verlies van vruchtbaarheid bij meisjes en vrouwen met kanker. ‘Je bent op een hoger niveau en heel interdisciplinair met voortplantingsgeneeskunde bezig, maar je werk ook nog eens erg betekenisvol voor de patiënt.’ Beerendonk was ook nauw betrokken bij het opzetten van AYA-zorg binnen het Radboudumc.

lees verder