Landelijke enquête patiëntervaringen laatste levensfase

Jaarlijks krijgen duizenden mensen met kanker te horen dat zij niet meer beter worden. Dit horen zij meestal tijdens een gesprek met hun arts. Kankerpatiëntenorganisaties willen graag weten hoe deze mensen dit gesprek ervaren hebben. Bijvoorbeeld hoe ze aankijken tegen de steun van de zorgverlener tijdens het gesprek en of ze een vervolggesprek gehad hebben. Maar ook hoe het ziekenhuis ze daarna verder heeft geholpen én hoe ze denken over praten over het levenseinde. De enquête is nog geopend tot dinsdag 18 september en is te vinden op Doneerjeervaring.nl of via deze directe link.  

Met de resultaten van de vragenlijst wil NFK de belangen van kankerpatiënten in de laatste levensfase beter behartigen. De vragenlijst is bestemd voor alle patiënten met kanker die te horen hebben gekregen dat zij (waarschijnlijk) niet meer beter worden.

Meehelpen
Meehelpen met het bereiken van palliatieve kankerpatiënten voor het invullen van de vragenlijst kan via een aantal wegen:

  • in contact met palliatieve kankerpatiënten vragen of zij de digitale vragenlijst op Doneerjeervaring.nl in willen vullen;
  • dit verzoek per e-mail doorsturen naar zorgprofessionals die palliatieve kankerpatiënten begeleiden;
  • op social media onze campagne retweeten;
  • op de website van uw organisatie of via andere communicatiekanalen aandacht te besteden aan onze campagne.

Resultaten
De landelijke lancering van de resultaten staat gepland op dinsdag 9 oktober via Doneerjervaring.nl. Daarna zullen de belangrijkste en meest opvallende resultaten een vervolg krijgen in een concrete actie of campagne. Dit onderzoek wordt gedaan door NFK in samenwerking met haar 19 kankerpatiëntenorganisaties.

Gerelateerd nieuws

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder

Herziene richtlijn Zorg in de stervensfase gepubliceerd

Zieke vrouw in bed onscherp

De herziene richtlijn Zorg in de stervensfase is gepubliceerd. De richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor volwassen patiënten in de stervensfase. De richtlijn is tot stand gekomen met input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit deze aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is verder gebaseerd op de meest recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder