Transmuraal zorgpad: gewenste zorg in de laatste levensfase

Het project Gewenste zorg in de laatste levensfase heeft tijdens de Value-Based Health Care Prize 2017 de Patient Outcomes Award gewonnen. Het project is aangemerkt als het meest waardevolle initiatief voor patiënten binnen de Value-Based Health Care (VBHC). Het project richt zich op een optimale kwaliteit van leven in de laatste levensfase. De wensen en behoeften van patiënten zijn het uitgangspunt. 

Professionals van het Zuyderland Medisch Centrum, adviseur Suzanne Verboort van IKNL en Els Knapen, coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek,  hebben in 2014 de eerste bouwstenen gelegd voor het transmuraal zorgpad Palliatieve Zorg. Hiermee hebben zij de basis gelegd voor het project Gewenste Zorg in de laatste levensfase dat in 2015 is gestart. 

Palliatieve zorg is nog vaak reactief. In dit project wil men juist proactief gaan werken. Huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten, verpleegkundig specialisten en apothekers werken samen binnen een transmuraal zorgpad, gericht op verbetering van de communicatie en samenwerking. 

Het project Gewenste zorg in de laatste levensfase valt onder de proeftuin Anders Beter waar gewerkt wordt aan verbetering en het betaalbaar houden van de zorg. Leden van deze proeftuin zijn MCC Omnes, Zuyderland, CZ, Huis voor de Zorg, zorggroep Meditta en Samenwerkende Apothekers. Ook Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek, Academische Werkplaats Ouderenzorg en IQ healthcare leveren een bijdrage aan het project. ZonMW, VEZN en CZ zijn medefinanciers.

Meer informatie
Met vragen over dit project kunt u terecht bij Marieke van Horssen.

Gerelateerd nieuws

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Kanker in Nederland: Sociaaleconomische verschillen deel 3 Mensen met een lager inkomen in Nederland leven gemiddeld korter en hebben minder kans om kanker te overleven dan mensen met een hoger inkomen. Ook ervaren ze een verminderde kwaliteit van leven bij of na kanker. Dit blijkt uit ons nieuwste onderzoek naar sociaaleconomische ongelijkheid in de kankerzorg. De resultaten worden vanavond gepresenteerd en toegelicht tijdens het IKNL-symposium "Gezondheidsverschillen bij kanker in Nederland: Hoe dichten we de kloof?” lees verder

Innovatie in het Sympal Dashboard: geautomatiseerd inzicht in patiëntenzorg voor hospices

zorgverlener en patient in hospice Vanuit de maatschappelijke opdracht om de hospicezorg als onderdeel van toekomstbestendige palliatieve zorg te versterken, is een belangrijke mijlpaal bereikt: de lancering van een vernieuwd Sympal dashboard. Dit dashboard biedt hospices, zonder extra registratielast, automatisch toegang tot cruciale data over het (on)welbevinden van hun patiëntenpopulatie op vier dimensies. Met het dashboard kunnen hospices hun eigen resultaten nu eenvoudig vergelijken met die van andere deelnemende hospices lees verder