Transmuraal zorgpad: gewenste zorg in de laatste levensfase

Het project Gewenste zorg in de laatste levensfase heeft tijdens de Value-Based Health Care Prize 2017 de Patient Outcomes Award gewonnen. Het project is aangemerkt als het meest waardevolle initiatief voor patiënten binnen de Value-Based Health Care (VBHC). Het project richt zich op een optimale kwaliteit van leven in de laatste levensfase. De wensen en behoeften van patiënten zijn het uitgangspunt. 

Professionals van het Zuyderland Medisch Centrum, adviseur Suzanne Verboort van IKNL en Els Knapen, coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek,  hebben in 2014 de eerste bouwstenen gelegd voor het transmuraal zorgpad Palliatieve Zorg. Hiermee hebben zij de basis gelegd voor het project Gewenste Zorg in de laatste levensfase dat in 2015 is gestart. 

Palliatieve zorg is nog vaak reactief. In dit project wil men juist proactief gaan werken. Huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten, verpleegkundig specialisten en apothekers werken samen binnen een transmuraal zorgpad, gericht op verbetering van de communicatie en samenwerking. 

Het project Gewenste zorg in de laatste levensfase valt onder de proeftuin Anders Beter waar gewerkt wordt aan verbetering en het betaalbaar houden van de zorg. Leden van deze proeftuin zijn MCC Omnes, Zuyderland, CZ, Huis voor de Zorg, zorggroep Meditta en Samenwerkende Apothekers. Ook Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek, Academische Werkplaats Ouderenzorg en IQ healthcare leveren een bijdrage aan het project. ZonMW, VEZN en CZ zijn medefinanciers.

Meer informatie
Met vragen over dit project kunt u terecht bij Marieke van Horssen.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder