Start project ‘Quality of care slokdarm- en maagkanker’

AMC en IKNL zijn gezamenlijk gestart met het project ‘Quality of care: palliatieve behandeling slokdarm- en maagkanker. Voor dit project worden in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) extra items geregistreerd van patiënten die zijn gediagnosticeerd in de jaren 2010 - 2014. Doel is meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorg bij patiënten met gemetastaseerde slokdarm- of maagkanker.

Quality of Care, slokdarm- en maagkanker
De optimale behandeling van patiënten met incurabel slokdarm- en maagkanker is niet eenduidig gedefinieerd en blijft daarom een uitdaging voor clinici. Door het grote aantal patiënten dat op het moment van diagnose niet meer curatief te behandelen is, neemt de behoefte toe aan meer duidelijkheid over de beste, palliatieve benadering. 

Het project ‘Quality of care: palliatieve behandeling slokdarm- en maagkanker’ heeft als doel inzicht te geven in het huidige palliatieve, therapeutische beleid voor deze groep patiënten in Nederland. Voor de palliatieve behandeling van slokdarm- en maagkanker zijn verschillende lokale en systemische opties beschikbaar. Op dit moment ontbreekt echter consensus over de optimale combinatie van deze therapieën, waardoor er in de klinische praktijk veel verschillen zijn in behandelingen, maar tegelijkertijd weinig bekend is over deze behandelvariatie.

Retrospectieve cohortstudie
Met een retrospectieve cohortstudie, waarin patiënten worden geïncludeerd die van 2010 tot en met 2015 zijn gediagnosticeerd met een gemetastaseerd adeno- of plaveiselcelcarcinoom van slokdarm of maag, zal het type palliatieve behandeling en de invloed hiervan op de overleving en therapiegerelateerde toxiciteit worden geanalyseerd. Hierbij wordt ook gekeken naar de behandelvariatie per regio en per ziekenhuis en het aandeel patiënten bij wie de HER2-status is bepaald. 

Aan de hand van deze uitkomsten verwachten de onderzoekers meer inzicht te kunnen geven in de palliatieve behandeling van patiënten met slokdarm- en maagkanker, inclusief de verschillen over de tijd en per regio. Het uiteindelijke doel is meer eenduidigheid te scheppen over de optimale therapeutische benadering van deze patiënten, de klinische besluitvorming te vereenvoudigen en kwaliteit van de zorg te verbeteren. 

Oncoguide

Een van de hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor deze patiënten is Oncoguide, een model op basis van beslisbomen en informatiestandaarden waarmee richtlijnen en predictiemodellen digitaal beschikbaar komen, zodat zorgprofessionals samen met de patiënt de juiste beslissing kunnen nemen. Naast het project ‘Quality of care slokdarm- en maagkanker’ worden er binnen het project Oncoguide beslisbomen voor slokdarm-, maag- alsmede ook voor alvleesklierkanker opgesteld en wordt onderzocht op welke wijze dit model kan worden geïmplementeerd in de klinische praktijk.

Gerelateerd nieuws

Ook na centralisatie praktijkvariatie bij behandeling slokdarm- en maagkanker

Het proefschrift van Josianne Luijten belicht praktijkvariatie bij slokdarm- en maagkanker

Ondanks verdere centralisatie voor operatieve zorg is er nog steeds sprake van praktijkvariatie bij de behandeling van slokdarm- en maagkanker in Nederland. Tegelijk zijn er goede voorbeelden van multidisciplinaire overleggen die bijdragen aan een betere behandeling. Dat blijkt uit het proefschrift ‘Insights in Variation in Oncological Upper GI practice’ van Josianne Luijten. Ze promoveert op 22 december aan het ErasmusMC.

lees verder

Behandeling uitgezaaide slokdarm- en maagkanker: een overzicht

Het rapport slokdarm- en maagkanker geeft een totaaloverzicht van cijfers en trends

Bij de behandeling van uitgezaaide  slokdarm- of maagkanker is traditioneel veel aandacht voor onderzoek uit trials. Rob Verhoeven, senior onderzoeker bij IKNL en verbonden aan het AmsterdamUMC, zette de trends op een rij op basis van real world data uit de Nederlandse Kankerregistratie tijdens het 5e multidisciplinair gastro-intestinaal oncologie congres. 
 

lees verder