Knelpunteninventarisatie revisie richtlijn ‘Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase’

Een multidisciplinaire richtlijnwerkgroep is in maart 2017 gestart met de revisie van de richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase, volgens de evidence based methodiek. Dit gebeurt op initiatief van het Platform PAZORI (PAlliatieve ZOrg RIchtlijnen) en IKNL. Via een enquête kunnen zorgverleners en patiënten knelpunten benoemen die volgens hen in de herziene richtlijn aan de orde dienen te komen. De richtlijn is naar verwachting in het najaar van 2018 gereed en dan te raadplegen op Pallialine.nl en via de app PalliArts. De richtlijn wordt vervolgens aangeboden bij de Richtlijnendatabase (FMS) en het Register (ZiN)

Knelpuntenenquête
De richtlijnwerkgroep heeft al enkele knelpunten geformuleerd en opgenomen in de enquête. Zorgverleners en patiënten kunnen laten weten aan welke knelpunten zij prioriteit geven en de lijst met knelpunten zelf aanvullen. Met deze bijdrage kan de richtlijnwerkgroep zich nog beter inzetten voor de best mogelijke palliatieve zorg voor patiënten met vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase.

Enquête invullen?
De enquête is online beschikbaar en kent twee versies: een voor patiënten en een voor zorgverleners. Het invullen van de enquête bedraagt ongeveer 10 minuten.

  • Enquête voor zorgverleners
  • Enquête voor patiënten (organisaties)
  • NB Beide enquêtes zijn afgesloten

Samenstelling van de richtlijnwerkgroep
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO), Palliactief, ProstaatKankerStichting.nl (patiëntenperspectief), Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) en de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Dr. Karin van der Rijt (internist-oncoloog ErasmusMC) zit de werkgroep voor. IKNL zorgt voor financiering van de richtlijn en de procesbegeleiding.

Over platform PAZORI 
In 2013 is PAZORI (PAlliatieve ZOrg RIchtlijnen) opgericht, een platform waarin ruim twintig wetenschappelijke, beroeps- en patiëntenverenigingen zijn vertegenwoordigd. Dit platform adviseert over de prioritering en revisie van richtlijnen en vormt de brug naar de praktijk. Op deze wijze vergroot het platform de betrokkenheid en inzet van zorgprofessionals. Samen met IKNL signaleert PAZORI knelpunten, prioriteert richtlijnonderwerpen en verbetert de richtlijnmethodiek.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws

Herziene handreiking Complementaire zorg voor kinderen in de palliatieve fase

Kind in bed met koptelefoon

De richtlijn Complementaire zorg stamt uit 2010 en is een consensus-based richtlijn. Eind 2020 heeft een verkenning plaatsgevonden naar de wens en de vorm van een herziening. De Agendacommissie richtlijnen palliatieve zorg heeft daarop besloten om een handreiking Complementaire zorg voor volwassenen en voor kinderen in de palliatieve fase te maken.  In juni 2023 is de herziene handreiking Complementaire zorg voor volwassenen in de palliatieve fase uitgebracht. Inmiddels is ook het deel voor kinderen herzien en gepubliceerd. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze handreiking. Deze is primair bedoeld voor verpleegkundigen, zorgvrijwilligers en ouders of verzorgers.

lees verder

Nieuws over voeding en kanker: de laatste state-of-the-art

voeding en kanker

Tegenwoordig staat voeding en kanker in de volle belangstelling. Er is steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. In dit nieuwsbericht bundelen we de laatste state-of-the-art op het gebied van voeding en kanker: het nieuwe Handboek voeding bij kanker en de nieuwe folder Eten en drinken in de laatste fase van het leven.

lees verder