voeding en kanker

Nieuws over voeding en kanker: de laatste state-of-the-art

Tegenwoordig staat voeding en kanker in de volle belangstelling. Er is steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. In dit nieuwsbericht bundelen we de laatste state-of-the-art op het gebied van voeding en kanker: het nieuwe Handboek voeding bij kanker en de nieuwe folder Eten en drinken in de laatste fase van het leven.

Herzien Handboek voeding bij kanker

Deze derde, geheel herziene druk van Handboek voeding bij kanker volgt de nieuwste ontwikkelingen in de (oncologische) diëtetiek. Het handboek geeft een overzicht van de huidige kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. Omdat steeds meer mensen van kanker genezen of langer overleven, wordt beschreven hoe na afronding van de behandeling voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven en gezondheidswinst op de langere termijn. 

In deze geactualiseerde uitgave zijn veel hoofdstukken geschreven in samenwerking met auteurs uit andere disciplines dan de oncologische diëtetiek zoals de radiotherapie, interne oncologie, fysiotherapie, sportgeneeskunde, revalidatiegeneeskunde, palliatieve zorg en psychologie. Hieruit blijkt dat de multidisciplinaire zorg die voor kankerpatiënten zo belangrijk is de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid en verbeterd.

Handboek voeding bij kanker is in de eerste plaats geschreven voor (oncologisch) diëtisten die patiënten met kanker behandelen. Maar omdat goede voedingszorg een multidisciplinair karakter heeft en de zorg voor de voedingstoestand van kankerpatiënten ook onderdeel is van het professioneel handelen van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere paramedici, is dit handboek ook zeker voor hen bedoeld. cover_handboek_voeding_bij_kanker_rug_hr.jpg

U kunt het boek hier bestellen.

Nieuwe folderEten-en-drinken.PNG Eten en drinken in de laatste fase van het leven

Steeds minder kunnen of willen eten is normaal in de laatste weken van het leven. De organen werken niet meer goed en het lichaam laat merken dat eten niet meer nodig is. Dit hoort bij het stervensproces. Vooral voor naasten is dit erg moeilijk. In deze nieuwe uitreikfolder voor naasten lees je wat je kunt verwachten en hoe je daarmee om kunt gaan.

Bestel of download de folder hier

Meer informatie over voeding en kanker

Website voedingenkankerinfo.nl 
Website oncologiedietisten.nlde nieuwe website van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO)
Vind een oncologiedietist in de buurt via de Verwijsgids Kanker

 

Medewerkers

Sandra Beijer

Sandra Beijer

senior onderzoeker

lees verder
Gerelateerd nieuws

Veel belangstelling voor Webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld

Maandag 20 juni jl. volgden bijna 250 mensen het webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld. In dit webinar werd onder meer gesproken over de meerwaarde van een oncologiezorgnetwerk voor de patiënt, zorgverleners en verwijzers, waar je ze kunt vinden en hoe een oncologiezorgnetwerk zich verder kan professionaliseren. Een oncologiezorgnetwerk is een regionaal of lokaal netwerk van met name eerstelijns zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis behandelen en begeleiden. Hebt u het webinar gemist? Kijk het terug. 

lees verder

Doorbraak professionaliseringslag oncologiezorgnetwerken in de regio

Meer dan 800.000 mensen in Nederland leven met en na de diagnose kanker. Hoewel een groot deel van hen geneest, hebben velen nog last van de gevolgen van de ziekte en behandeling. Een oncologiezorgnetwerk is een regionaal of lokaal netwerk van met name eerstelijns zorgverleners die mensen met kanker dichtbij huis aanvullend behandelen en begeleiden. Groei en doorontwikkeling van deze netwerken is van groot belang voor optimale integrale oncologische zorg in de regio.

lees verder