Vijf projecten gekozen voor implementatie psychosociale interventies
In Nederland zijn veel psychosociale interventies in studieverband ontwikkeld. Van een aantal van deze interventies is het nut / bewijs vastgesteld, maar heeft nog geen implementatie plaatsgevonden. Met het project ‘Implementatie evidence-based psychosociale interventies voor mensen met kanker’ zet IKNL zich in voor de implementatie van vijf evidence-based interventies (EBI’s) op het gebied van psychosociale oncologische zorg in de klinische praktijk. Doel van het project is uiteindelijk de implementatie van lopende en toekomstige interventies te versnellen.
Op 15 februari 2016 hebben dertien Nederlandse onderzoeksgroepen de door hen aangemelde interventies gepresenteerd bij IKNL. Een adviescommissie, bestaande uit sectorleden van het Landelijk overleg Psychosociale Oncologie (waaronder KWF Kankerbestrijding, Levenmetkanker en medewerkers van IKNL), bracht hierover vervolgens advies uit aan de raad van bestuur van IKNL. De raad van bestuur heeft dit advies overgenomen en de volgende interventies geselecteerd voor implementatie:
-
Cognitieve gedragstherapie voor vermoeidheid na kanker van het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKVC) / Radboudumc.
-
KLIK: Een online portaal voor signalering en monitoring van psychosociaal functioneren van kinderen met een chronische ziekte (Amsterdam Medisch Centrum (AMC) / Emma kinderziekenhuis).
-
Kanker Nazorgwijzer: gepersonaliseerd zelfmanagement portaal van de Open Universiteit (OU).
-
Begeleiding voor mantelzorgers van patiënten met een primaire hersentumor door VUmc.
-
PACES: online en face-to-face beweegprogramma’s voor vrouwen met borstkanker die chemotherapie ondergaan door het AvL.
Bij de selectie is door de adviescommissie rekening gehouden met de diversiteit, zoals het probleemgebied, doelgroep, fase en interventie van de ziekte en de wijze van aanbieden van de interventie. De geselecteerde interventies bieden samen een goede variatie aan blauwdrukken; één van de eindproducten van dit project. De komende maanden werkt IKNL met onderzoeksgroepen en
Verbeteren vindbaarheid interventie
IKNL vindt het belangrijk dat evidence-based interventies goed vindbaar zijn voor patiënten en hun naasten. Voor de interventies die niet zijn geselecteerd voor het implementatieproject, wil IKNL graag bestaande diensten inzetten om de vindbaarheid van deze interventies te vergroten. Een van de mogelijkheden is opname in de Verwijsgids Kanker die na de zomer beschikbaar komt.
Verder is IKNL samen met partners actief binnen het Landelijk Overleg Psychosociale Oncologie. IKNL participeert hierin om de psychosociale zorg toegankelijkheid en betaalbaarheid te houden en waar nodig of wenselijk te verbeteren. Vanuit die hoedanigheid is de huidige projectaanvraag geschreven.
-
Meer informatie over psychosociale interventies is verkrijgbaar bij projectleider Chantal Lammens.