Verwijsgids Kanker: landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg
Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) lanceert de Verwijsgids Kanker, de eerste landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding bij kanker, op ieder moment na diagnose. In de Verwijsgids Kanker staan onder meer gegevens van individuele zorgverleners, instellingen en patiëntenorganisaties. Patiënten en naasten kunnen Verwijsgids Kanker rechtstreeks raadplegen. De postcodefilter maakt het mogelijk om zorg zo dicht mogelijk bij huis te selecteren. De patiëntenorganisaties zijn blij met het initiatief: ‘De Verwijsgids levert betrouwbare informatie, biedt keuzemogelijkheden aan zorgverleners en draagt zo bij aan zelfmanagement’, aldus de Prostaatkankerstichting.
Verwijsgids Kanker biedt sociale kaart voor aanvullende zorg
In de Verwijsgids Kanker zijn gegevens opgenomen van individuele zorgverleners, waaronder psychologen, geestelijk verzorgers, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, huid- en oedeemtherapeuten, haarwerkers en borstprotheseleveranciers. Daarnaast staan in de gids gegevens van psycho-oncologische centra, revalidatie-instellingen, re-integratiebureaus, inloophuizen en patiëntenorganisaties.
Ook (online) zelfhulpprogramma’s en groepscursussen zijn te vinden in de Verwijsgids. In de toekomst komen daar ook gegevens bij over palliatieve zorg, zoals hospices. De gids is ontwikkeld in samenwerking met Kanker.nl, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), KWF Kankerbestrijding, VU/VUmc (onderzoeksgroep Samen leven met kanker, OncoKompas), Stichting OOK en de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO).
Groeiende behoefte aan nazorg bij kankerpatiënten
De komende jaren stijgt het aantal nieuw gediagnosticeerde kankerpatiënten en leven mensen met kanker langer. Steeds meer patiënten krijgen daardoor te maken met de gevolgen van hun ziekte en de behandelingen. Uit onderzoek blijkt dat circa 30% van de mensen met kanker behoefte heeft aan aanvullende zorg en begeleiding. Veelvoorkomende problemen zijn: angst, vermoeidheid, stress, somberheid en het omgaan met de blijvende (fysieke) gevolgen van hun ziekte. Met als mogelijke gevolg: een verminderde arbeids- en maatschappelijke participatie en een lagere kwaliteit van leven.
Voor patiënten, naasten en verwijzers is het van groot belang om te weten waar (bij hen in de buurt) deskundige en betrouwbare ondersteunende behandelings- en begeleidingsmogelijkheden te vinden zijn. Er worden steeds meer evidence based interventies ontwikkeld voor patiënten om deze klachten te verminderen of om ze te voorkomen. Ook deze interventies komen in de Verwijsgids Kanker.
Alle informatie voor doorverwijzing bij elkaar
Zorgverleners in de ziekenhuizen gebruiken vaak de Lastmeter om op diverse momenten tijdens het ziekteproces in kaart te brengen in welke mate de patiënt problemen heeft op psychisch, sociaal en fysiek gebied. Op basis hiervan wordt een persoonlijk nazorgplan gemaakt. Daarbij vindt doorverwijzing plaats naar een professional. Op dat moment kan de Verwijsgids Kanker zijn nut bewijzen.
Voortaan staat op één plek alle informatie bij elkaar. Binnen de verwijsgids kan op verschillende manieren gezocht worden. Bijvoorbeeld op klacht/probleemgebied zoals vermoeidheid . Vanuit verschillende disciplines (fysiotherapie, cognitieve gedragstherapie, groepsrevalidatie of via een online zelfhulpprogramma) kan deze klacht behandeld worden, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt. Zo krijgt deze zorg op maat.
Koppeling met Oncokompas en Ookwijzer
IKNL werkt samen met diverse beroeps- en koepelorganisaties om de betrouwbaarheid te garanderen. Deze organisaties bepalen de kwaliteitscriteria waaraan de individuele zorgverleners moeten voldoen voor opname in de Verwijsgids Kanker. Daarnaast zorgen zij voor het aanleveren en actualiseren van de gegevens. De database van de Verwijsgids Kanker wordt gekoppeld aan diverse instrumenten zoals Oncokompas en de Ookwijzer. IKNL onderzoekt in hoeverre de database ontsloten kan worden via ziekenhuizen en platforms als Kanker.nl.
-
Website: www.verwijsgidskanker.nl