Tumorspecifieke mdo’s belangrijke spil in samenwerkingsverbanden ziekenhuizen

Met de vorming van regionale samenwerkingsverbanden worden tumorspecifieke mdo’s steeds belangrijker. Mdo’s versterken de onderlinge samenwerking en stimuleren netwerkvorming.

Voldoet het mdo aan de kwaliteitsnormen?
Het bespreken van patiënten in een mdo wordt aanbevolen in oncologische richtlijnen, indicatorensets en normen. Zo stelt het IKNL in het Kwaliteitskader organisatie oncologische zorg (waarnaar ook Soncos refereert) dat een mdo ten minste wekelijks plaatsvindt en daarin 90% van alle patiënten wordt besproken. Ook beschrijven de Soncos-normen per tumorsoort welke disciplines moeten deelnemen.Het is kortom nuttig om te evalueren of bestaande mdo’s voldoen aan de kwaliteitsnormen. Aanpassingen in een organisatorische aspecten binnen een mdo levert vaak al een aanzienlijke verbetering op. 

Effectief mdo draagt bij aan betere patiëntenzorg
IKNL adviseert en ondersteunt zorgprofessionals bij het organiseren, opzetten en verbeteren van mdo’s. Samen met alle betrokken professionals worden knelpunten geïdentificeerd en een verbeter- of ontwikkelplan opgesteld. Ook kan IKNL ondersteuning bieden bij het toetsen van resultaten, voeren van een proefsessie binnen het mdo en advies uitbrengen over implementatie, evaluatie en borging. Het resultaat is een efficiënt en effectief (regionaal) mdo dat bijdraagt aan een doeltreffende en doelmatige behandeling.

Stappenplan 
Om de organisatie van een mdo voor ziekenhuizen, radiotherapeutische centra, werkgroepen en netwerken te verbeteren, kunt u gebruik maken van onderstaand stappenplan:

  • Inventariseer de aanleiding voor de verbetering.

  • Wijs een trekker in het ziekenhuis aan.

  • Stel het doel en de randvoorwaarden vast (welke bespreking, frequentie, patiëntencategorie, etc.).

  • Stel vereiste disciplines, rolverdeling en overleglocatie vast.

  • Vul technische randvoorwaarden in (videoconferencing, digitale beschikbaarheid beeldmateriaal, beschikbaarheid van patiëntgegevens, wijze van verslaglegging in het EPD, etc.).

  • Plan tijdstip en duur van het mdo.

  • Maak een draaiboek voor alle fases van het mdo.

  • Organiseer een proefbijeenkomst.

  • Start het nieuwe mdo en laat een IKNL-adviseur de sessie observeren.

  • Borg de kwaliteit door een jaarlijkse (zelf)evaluatie.

Dit stappenplan is geschikt voor alle vormen van multidisciplinair overleg, met en zonder consulenten.  

Bij het stappenplan heeft IKNL instrumenten beschikbaar, waaronder mdo-kwaliteitscriteria, een format voor een reglement, een format voor afspraken en een observatieformulier.  

Meer informatie

  • Voor vragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Willien Westerhuis, projectmedewerker.

Gerelateerd nieuws

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder