Revisie richtlijn Spirituele zorg van start met inventarisatie knelpunten
Het platform PAZORI (Palliatieve Zorg Richtlijnen) heeft prioriteit gegeven aan de revisie van de richtlijn Spirituele zorg. Het is de bedoeling dat de herziene richtlijn voorjaar 2017 voor commentaar wordt aangeboden aan alle betrokken wetenschappelijke verenigingen en beroeps- en patiëntenorganisaties. Deze week heeft IKNL een uitnodiging voor deelname aan een enquête verzonden om eventuele knelpunten te inventariseren. Naar verwachting vindt publicatie van de definitieve richtlijn Spirituele zorg juli 2017 plaats.
De werkgroep heeft een enquête opgezet voor zowel professionals als patiënten (NB beide afgesloten). Deelname hieraan is mogelijk via de eigen vereniging of op persoonlijke titel. Aan de hand van deze knelpunteninventarisatie stelt de richtlijnwerkgroep uitgangsvragen op om de richtlijn te verbeteren.
Samenstelling richtlijnwerkgroep
De richtlijnwerkgroep bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de NHG, VGVZ, Verenso, NVALT, VPTZ NPCF en Palliactief. Voorzitter is prof. dr. Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.IKNL zorgt voor de financiering en de procesbegeleiding van het evidence based richtlijntraject. De werkgroep krijgt hierbij ondersteuning van een ervaren literatuuronderzoeker.
Over platform PAZORI
Het platform PAZORI adviseert IKNL bij richtlijnontwikkeling, -implementatie en -evaluatie. PAZORI is de brug naar de praktijk en vergroot zo de betrokkenheid en inzet van zorgprofessionals. Het platform signaleert knelpunten, prioriteert richtlijnonderwerpen, ondersteunt en verbetert de richtlijnmethodiek. Daarnaast stimuleert het platform de integratie van palliatieve zorg in tumorspecifieke richtlijnen.
Meer informatie
-
Richtlijnendatabase: richtlijn Spirituele zorg.
-
Alle palliatieve en oncologische richtlijnen vindt u op Pallialine en Oncoline.
-
Meer informatie is verkrijgbaar bij Brigitt Demmer, adviseur palliatieve zorg en procesbegeleider.
Nieuws over voeding en kanker: de laatste state-of-the-art

Tegenwoordig staat voeding en kanker in de volle belangstelling. Er is steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. In dit nieuwsbericht bundelen we de laatste state-of-the-art op het gebied van voeding en kanker: het nieuwe Handboek voeding bij kanker en de nieuwe folder Eten en drinken in de laatste fase van het leven.
lees verderNieuw: e-learning Voeding bij kanker voor verpleegkundigen

Voeding is belangrijk tijdens en na de behandeling, bij het herstel, de stabilisatie en voor het lichamelijk welzijn bij kanker. Hoe zorg je er als verpleegkundige voor dat je hiervoor voldoende aandacht hebt? De e-learning Voeding bij kanker helpt verpleegkundigen om vragen van oncologiepatiënten en hun naasten te kunnen beantwoorden. Ook geeft de e-learning handvatten hoe zij kunnen signaleren of en wanneer ondersteuning bij voeding nodig is.
lees verder