Oncokompas 2.0 dit jaar beschikbaar voor patiënten met kanker

Oncokompas 2.0 geeft patiënten met kanker concrete adviezen om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het is een zelfmanagementinstrument, waarmee patiënten met kanker zelf de meest relevante informatie en begeleidende zorg kunnen vinden op het gebied van kwaliteit van leven, afgestemd op hun persoonlijke gezondheidssituatie en voorkeuren. Het instrument is ontwikkeld en gevalideerd door de Vrije Universiteit en VUmc met hulp van Zilveren Kruis Achmea, KWF Kankerbestrijding, Pink Ribbon en Nutricia. IKNL en Leven met Kanker ondersteunen het initiatief. 

Met Oncokompas krijgen patiënten dus zelf de regie over het nazorgproces. In de loop van dit jaar wordt Oncokompas 2.0 uitgerold via de ziekenhuizen.  Oncokompas 2.0 komt op een goed moment. Medische richtlijnen vragen om meer aandacht voor nazorg voor patiënten met kanker. Elk jaar krijgen zo’n 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker en door verbeterde behandelmethodes overleven steeds meer mensen de ziekte. Daarmee is er steeds meer behoefte aan goede nazorg. 

Aanvulling op de Lastmeter 
Oncokompas 2.0 is een instrument dat patiënten zelfstandig kunnen gebruiken. Het is daarmee aanvullend op de Lastmeter, dat ingezet wordt in het contact tussen patiënt en zorgverlener. De Lastmeter wordt aanbevolen in de richtlijn ‘Detecteren behoefte psychosociale zorg’. Op een formulier geven patiënten aan in welke mate ze last hebben van specifieke problemen (fysiek, emotioneel, sociaal, praktisch, spiritueel/levensbeschouwelijk) en of ze daarbij ondersteuning willen van een professional. De uitkomsten van de Lastmeter en eventuele zorgvragen kunnen patiënten vervolgens bespreken met hun zorgverlener. 

Verwijsgids Kanker 
Over een paar maanden lanceert IKNL ook de digitale Verwijsgids Kanker. Deze gids is bedoeld om mensen met kanker, hun naasten en verwijzers te helpen bij het vinden van deskundige en betrouwbare professionals. Zij bieden ondersteuning tijdens de behandeling en zorgen voor begeleiding vanaf het moment van diagnose. Het gaat daarbij om zorgmogelijkheden op zowel landelijk als regionaal niveau, zoals fysiotherapie, psychosociale zorg, huidtherapeuten, etc. Deze verwijsgids is in de loop van 2016 beschikbaar op Kanker.nl. Voor de verwijzing naar gespecialiseerde zorgverleners of zelfhulpprogramma’s maakt Oncokompas 2.0 gebruik van de database van de Verwijsgids, waarvan IKNL beheerder is.  

Aanmelden via ziekenhuizen 
Via zorgverleners in ziekenhuizen kunnen patiënten worden aangemeld voor Oncokompas 2.0. Het grootste deel van de ziekenhuizen die een overeenkomst heeft met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, heeft al kenbaar gemaakt dat ze dit digitale hulpmiddel aan hun patiënten willen aanbieden. De ziekenhuizen die op dit moment nog geen mogelijkheid hebben om patiënten aan te melden, worden in 2016 benaderd door Red-kite, leverancier van Oncokompas 2.0.  

Meer informatie 

Gerelateerd nieuws

Herziene handreiking Complementaire zorg voor kinderen in de palliatieve fase

Kind in bed met koptelefoon

De richtlijn Complementaire zorg stamt uit 2010 en is een consensus-based richtlijn. Eind 2020 heeft een verkenning plaatsgevonden naar de wens en de vorm van een herziening. De Agendacommissie richtlijnen palliatieve zorg heeft daarop besloten om een handreiking Complementaire zorg voor volwassenen en voor kinderen in de palliatieve fase te maken.  In juni 2023 is de herziene handreiking Complementaire zorg voor volwassenen in de palliatieve fase uitgebracht. Inmiddels is ook het deel voor kinderen herzien en gepubliceerd. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze handreiking. Deze is primair bedoeld voor verpleegkundigen, zorgvrijwilligers en ouders of verzorgers.

lees verder

Nieuw: e-learning Voeding bij kanker voor verpleegkundigen

Voeding is belangrijk tijdens en na de behandeling, bij het herstel, de stabilisatie en voor het lichamelijk welzijn bij kanker. Hoe zorg je er als verpleegkundige voor dat je hiervoor voldoende aandacht hebt? De e-learning Voeding bij kanker helpt verpleegkundigen om vragen van oncologiepatiënten en hun naasten te kunnen beantwoorden. Ook geeft de e-learning handvatten hoe zij kunnen signaleren of en wanneer ondersteuning bij voeding nodig is. 

lees verder