Oncokompas 2.0 dit jaar beschikbaar voor patiënten met kanker
Oncokompas 2.0 geeft patiënten met kanker concrete adviezen om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het is een zelfmanagementinstrument, waarmee patiënten met kanker zelf de meest relevante informatie en begeleidende zorg kunnen vinden op het gebied van kwaliteit van leven, afgestemd op hun persoonlijke gezondheidssituatie en voorkeuren. Het instrument is ontwikkeld en gevalideerd door de Vrije Universiteit en VUmc met hulp van Zilveren Kruis Achmea, KWF Kankerbestrijding, Pink Ribbon en Nutricia. IKNL en Leven met Kanker ondersteunen het initiatief.
Met Oncokompas krijgen patiënten dus zelf de regie over het nazorgproces. In de loop van dit jaar wordt Oncokompas 2.0 uitgerold via de ziekenhuizen. Oncokompas 2.0 komt op een goed moment. Medische richtlijnen vragen om meer aandacht voor nazorg voor patiënten met kanker. Elk jaar krijgen zo’n 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker en door verbeterde behandelmethodes overleven steeds meer mensen de ziekte. Daarmee is er steeds meer behoefte aan goede nazorg.
Aanvulling op de Lastmeter
Oncokompas 2.0 is een instrument dat patiënten zelfstandig kunnen gebruiken. Het is daarmee aanvullend op de Lastmeter, dat ingezet wordt in het contact tussen patiënt en zorgverlener. De Lastmeter wordt aanbevolen in de richtlijn ‘Detecteren behoefte psychosociale zorg’. Op een formulier geven patiënten aan in welke mate ze last hebben van specifieke problemen (fysiek, emotioneel, sociaal, praktisch, spiritueel/levensbeschouwelijk) en of ze daarbij ondersteuning willen van een professional. De uitkomsten van de Lastmeter en eventuele zorgvragen kunnen patiënten vervolgens bespreken met hun zorgverlener.
Verwijsgids Kanker
Over een paar maanden lanceert IKNL ook de digitale Verwijsgids Kanker. Deze gids is bedoeld om mensen met kanker, hun naasten en verwijzers te helpen bij het vinden van deskundige en betrouwbare professionals. Zij bieden ondersteuning tijdens de behandeling en zorgen voor begeleiding vanaf het moment van diagnose. Het gaat daarbij om zorgmogelijkheden op zowel landelijk als regionaal niveau, zoals fysiotherapie, psychosociale zorg, huidtherapeuten, etc. Deze verwijsgids is in de loop van 2016 beschikbaar op Kanker.nl. Voor de verwijzing naar gespecialiseerde zorgverleners of zelfhulpprogramma’s maakt Oncokompas 2.0 gebruik van de database van de Verwijsgids, waarvan IKNL beheerder is.
Aanmelden via ziekenhuizen
Via zorgverleners in ziekenhuizen kunnen patiënten worden aangemeld voor Oncokompas 2.0. Het grootste deel van de ziekenhuizen die een overeenkomst heeft met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, heeft al kenbaar gemaakt dat ze dit digitale hulpmiddel aan hun patiënten willen aanbieden. De ziekenhuizen die op dit moment nog geen mogelijkheid hebben om patiënten aan te melden, worden in 2016 benaderd door Red-kite, leverancier van Oncokompas 2.0.
Meer informatie
-
Oncokompas 2.0 Helpdesk: 088-0029797 (ma-vr van 09:00-13:00 uur) info@oncokompas.nl
-
Website: De Lastmeter
-
Webshop: Psychosociale zorg