NWO-subsidie voor vernieuwend kankeronderzoek via Profielstudie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een subsidie van ruim 1,9 miljoen euro toegekend voor kankeronderzoek door Tilburg University, IKNL, Antoni van Leeuwenhoek en zeven andere Nederlandse onderzoeksinstituten. Met het geld wordt de huidige dataverzameling van ‘Patient Reported Outcomes (PROMS) bij duizenden (ex-)kankerpatiënten (verzameld met het patiëntenvolgsysteem www.profielstudie.nl) verder uitgebreid met innovatieve dataverzameling over onder meer lichamelijk functioneren (met behulp van health patches), biomarkers, lichaamssamenstelling, online cognitieve metingen en meer. Het uiteindelijke doel is om onderliggende mechanismes van de verslechtering van patiënt (gerapporteerde) uitkomsten na kanker te gaan begrijpen. Prof. dr. Lonneke van de Poll (TiU-CoRPS, IKNL, NKI) is aangesteld als ‘principal investigator’ van het project.

De toekenning van de NWO-subsidie aan de Profielstudie vindt plaats in het kader van het onderzoeksprogramma ‘NWO-Groot’. In totaal werden zeven aanvragen door NWO goedgekeurd. De officiële titel van het onderzoek heet: 'Taking PROFILES to the next level: Upgrading the PROFILES registry to understand mechanisms of declining patient (reported) outcomes in cancer survivorship'. Met de subsidie (1.953.000 euro) kunnen onderzoekers van verschillende consortia van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten innovatieve data verzamelen en ontsluiten. 

Profielstudie
Binnen de Profielstudie wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven bij mensen die kanker hebben of hebben gehad. Hiervoor werken onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Universiteit van Tilburg (UvT) samen met medisch specialisten in ziekenhuizen in heel Nederland. Het doel is om meer te weten te komen over de gevolgen van kanker voor het leven van mensen die kanker hebben of hebben gehad. De resultaten van het onderzoek dragen bij aan een betere (na)zorg voor patiënten.

Via het patiëntenvolgsysteem van www.profielstudie.nl hebben sinds 2004 meer dan 15.000 (ex-)kankerpatiënten deelgenomen aan onderzoek naar de late gevolgen van kanker, zorggebruik en maatschappelijke implicaties van de ziekte kanker. (ex-)Kankerpatiënten worden uitgenodigd om deel te nemen via hun behandelend arts. De resultaten van deze onderzoeken worden besproken met medisch specialisten, patiëntenverenigingen en gepubliceerd in (inter-)nationale vakbladen. 

Vernieuwende, wetenschappelijke infrastructuur
NWO heeft in deze subsidieronde in totaal 17,9 miljoen euro uitgekeerd voor onderzoek naar vernieuwende, wetenschappelijke infrastructuur. Het bedrag is verdeeld over zeven verschillende aanvragen. Naast de Profielstudie gaat het onder meer om medisch onderzoek naar data in het Nederlandse tweelingenregister en de eerste META-scan; onderzoek naar beeldvorming gebaseerd op MRI waarmee onderzoekers nauwkeurig de effecten van personalized medicine kunnen volgen door te kijken naar veranderingen in de stofwisseling.

Gerelateerd nieuws

Oncode Accelerator van start voor snellere en betere ontwikkeling kankermedicijnen 

Bijeenkomst met mensen in een zaal

Oncode Accelerator is een publiek-privaat samenwerkingsverband, met als doel om verbinding te leggen tussen partners in Nederland die betrokken zijn bij de preklinische fase van de ontwikkeling van kankermedicijnen. Door met elkaar de ontwikkeling van die medicijnen te versnellen, wil Oncode Accelerator de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren en de kosten van de ontwikkeling van deze geneesmiddelen verlagen. Binnen Oncode Accelerator zijn verschillende platforms actief waarin partijen samenwerken. Op 24 november is het innovatieplatform ‘Goed gedefinieerde patiëntcohorten’ van start gegaan met een succesvolle kick-off. Dit platform wordt gecoördineerd door het UMC Utrecht en hierin is ook IKNL vertegenwoordigd.  

lees verder

Organiseer ook een activiteit voor Wereldkankerdag 2023

Wereldkankerdag

Op zaterdag 4 februari 2023 is het weer Wereldkankerdag - de dag dat er over de hele wereld stil wordt gestaan bij de impact die kanker heeft op het leven van een patiënt en diens omgeving. Op dit moment leven er meer dan 830.000 mensen met en na kanker en deze groep wordt alleen maar groter. De impact op hun leven staat centraal op Wereldkankerdag 2023 met als thema: Betere kwaliteit van leven met en na kanker: waar vind je goede zorg? Ook uw organisatie kan meedoen aan Wereldkankerdag door een activiteit te organiseren voor patiënten. 

lees verder