Betrouwbare informatie over voeding & kanker is nuttig voor patiënten

Voeding en kanker. Het is een combinatie die bij veel mensen vragen en twijfels oproept. De website Voeding & Kanker info streeft ernaar feiten en fabels van elkaar te scheiden. Niet alleen over preventie en impact van voeding, maar ook specifieke vragen tijdens en na de behandeling van kanker. In de top 10 van meest geraadpleegde vragen en antwoorden staan onderwerpen als ‘Wat kan ik het beste eten en drinken als ik misselijk ben?’ of ‘Wat kan ik doen als ik last heb van een moeilijke stoelgang?’ En: ‘Is het normaal dat de smaak verandert?’ Klachten zijn vervelend en maken patiënten vaak ongerust. Uit reacties blijkt dat informatie op de site patiënten gerust stelt. 

Berichten in de media over voeding en kanker leiden direct tot hogere bezoekersaantallen en vragen aan de redactie van de website. Die bestaat uit wetenschappers van IKNL en Wageningen Universiteit en diëtisten van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie. In oktober 2015 werd er bijvoorbeeld in de media veel aandacht geschonken aan rood en bewerkt vlees naar aanleiding van een WHO-rapport. Het aantal bezoekers steeg gedurende een aantal weken met circa 50%. Ook bij aankondigingen voor een symposium over voeding en kanker stijgt de belangstelling zichtbaar. Gemiddeld trekt de site achthonderd bezoekers per dag. Een stijging van 60% ten opzichte van een jaar eerder.

Vragen over behandeling en hypes
De redactie krijgt veel vragen via e-mail over supplementen en specifieke diëten. Patienten vragen of deze gecombineerd kunnen worden met de medische behandeling? Ook blijken veel patiënten op zoek te zijn naar informatie op welke manier zij met voeding zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan het ondersteunen van de behandeling. In de praktijk is het echter bijzonder lastig voor patiënten om wegwijs te worden in de enorme hoeveelheid aan informatie op het internet. Wat is betrouwbare informatie en wat niet? 

In de media duiken geregeld verhalen op over nieuwe middelen die de gezondheid zouden verbeteren. Veel van deze verhalen (hypes) zijn nergens op gebaseerd of enkel op de uitkomsten van reageerbuis- of proefdieronderzoek. Een voorbeeld is de promotie van speciale fruitsoorten en zaden onder de term superfoods. Vaak bevatten die niet meer vitamine C dan een appel of kiwi. Op Voedingenkankerinfo.nl krijgen patiënten antwoord op basis van wetenschappelijke studies. Ook geeft de website duidelijk aan wat wel en wat niet bekend is over een product en of er goed onderbouwd wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. 

Ook voor zorgprofessionals
Voedingenkankerinfo.nl is ook een uitstekend hulpmiddel voor zorgprofessionals om antwoord te geven op vragen van patiënten over voeding bij kanker. Vragen en symptomen zijn overzichtelijk ingedeeld in rubrieken (Tijdens de behandeling, Na de behandeling, Kankerpreventie). Bij elk onderwerp staan meerdere mogelijkheden en tips om deze klachten te verlichten. 

Zorgprofessionals kunnen deze opties bespreken met de patiënt tijdens het spreekuur als bijdrage om klachten te helpen verminderen of ervoor te zorgen dat de voedingstoestand van de patiënt op peil blijft. Wanneer de voedingstoestand verslechtert of wanneer een patiënt te maken heeft met meerdere klachten tegelijk, dan is verwijzing naar een diëtist noodzakelijk. De suggesties op de website kunnen in zo’n situatie helpen om de klachten te helpen verminderen en de conditie van patiënten niet onnodig te laten verslechteren in afwachting tot de afspraak met een deskundige.

Gerelateerd nieuws

Geheel herziene druk handboek Voeding bij kanker

Dinsdag 13 september is de tweede, geheel herziene druk van het Handboek Voeding bij Kanker gepresenteerd. Het handboek geeft een overzicht van de huidige kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek als kanker is ontstaan en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. Ook is er aandacht hoe voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven na afronding van een behandeling en gezondheidswinst op de langere termijn. 

lees verder