Geheel herziene druk handboek Voeding bij kanker

Dinsdag 13 september is de tweede, geheel herziene druk van het Handboek Voeding bij Kanker gepresenteerd. Het handboek geeft een overzicht van de huidige kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek als kanker is ontstaan en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. Ook is er aandacht hoe voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven na afronding van een behandeling en gezondheidswinst op de langere termijn. 

De tweede, geheel herziene druk beschrijft de ontwikkelingen in de (oncologische) diëtetiek op basis van wetenschappelijke feiten en ervaringen aan de hand van de nieuwste inzichten. Na een uiteenzetting van de algemene uitgangspunten volgt informatie om voedingsdoelen, maatregelen en adviezen zo specifiek, meetbaar en acceptabel mogelijk te maken voor individuele patiënten. 

Beweging is een steeds terugkerend aandachtspunt. Zonder beweging kan met voeding geen optimale voedingstoestand worden bereikt. En andersom is goede voeding met voldoende energie en voedingsstoffen onmisbaar voor een optimaal trainingsresultaat. De hoofdstukken over specifieke tumoren zijn uitgebreid met neuro-endocriene tumoren. Ook is er aandacht voor uiteenlopende vragen over voeding waar patiënten zich voor en na de behandeling mee bezighouden.  

Het handboek is op de eerste plaats geschreven om informatie te bieden aan (oncologie)diëtisten die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met kanker. Maar aangezien goede voedingszorg multidisciplinair is en de zorg voor de voedingstoestand van patiënten ook onderdeel is van het professionele handelen van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, andere paramedici en psychosociale zorgprofessionals is dit handboek ook voor hen bedoeld.
 

  • Het Handboek voeding bij kanker is samengesteld onder redactie van Jeanne Vogel, Sandra Beijer, Peggy Delsink, Niki Doornink, Herma ten Have en Rianne van Lieshout en is voor 60 euro te bestellen bij uitgeverij de Tijdstroom.

Gerelateerd nieuws

Betrouwbare informatie over voeding & kanker is nuttig voor patiënten

Voeding en kanker. Het is een combinatie die bij veel mensen vragen en twijfels oproept. De website Voeding & Kanker info streeft ernaar feiten en fabels van elkaar te scheiden. Niet alleen over preventie en impact van voeding, maar ook specifieke vragen tijdens en na de behandeling van kanker. In de top 10 van meest geraadpleegde vragen en antwoorden staan onderwerpen als ‘Wat kan ik het beste eten en drinken als ik misselijk ben?’ of ‘Wat kan ik doen als ik last heb van een moeilijke stoelgang?’ En: ‘Is het normaal dat de smaak verandert?’ Klachten zijn vervelend en maken patiënten vaak ongerust. Uit reacties blijkt dat informatie op de site patiënten gerust stelt. 

lees verder