Start scholingsprogramma Palliatieve zorg in de verstandelijk gehandicaptenzorg
De kenniskring ‘Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ heeft 10 maart een scholingsprogramma voor begeleiders en verzorgenden gelanceerd. Uit onderzoek blijkt dat de gehandicaptenzorg verschillende knelpunten ervaart, waaronder een tekort aan deskundigheid in de palliatieve zorg.
Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. De complexiteit van de zorg neemt toe. Binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg is behoefte aan een multidisciplinaire benadering van palliatieve zorg met ruimte voor persoonlijke wensen. Het scholingsprogramma sluit hier op aan en is speciaal ontwikkeld om bij te dragen aan verbetering van de palliatieve zorg in de organisatie.
Combinatie digitaal onderwijs en bijeenkomsten
Het programma bestaat uit een combinatie van digitaal onderwijs en contactonderwijs (blended learning). Aan de hand van een Elektronische LeerOmgeving (ELO) doen deelnemers expertise op over palliatieve zorg en bereiden zich voor op fysieke bijeenkomsten. Trainers uit de deelnemende instellingen zelf verzorgen deze bijeenkomsten. Via een train-de-trainer methode worden zij opgeleid in het gebruik van de ELO en het verzorgen van het contactonderwijs in de eigen organisatie.
Daar waar nodig biedt IKNL in samenwerking met regionale partijen procesondersteuning op maat. De landelijke train-de-trainer- bijeenkomsten organiseert IKNL in samenwerking met de Amarant Academie.
Het scholingsprogramma is ontwikkeld dankzij de financiële ondersteuning van het Fonds Sluyterman van Loo, Stichting Het R.C. Maagdenhuis/Stichting Brentano en Maria Mediatrix.
Borging scholingsprogramma
Om het resultaat van de scholing daadwerkelijk te verankeren in de organisatie, is het noodzakelijk dat de instelling visie en beleid heeft op het gebied van de palliatieve zorg of dit ontwikkelt. Ook deelname aan een regionaal Netwerk Palliatieve zorg is van belang. Daarnaast is het aanstellen van een aandachtsfunctionaris palliatieve zorg wenselijk, zodat uitvoering en ontwikkeling van beleid is gewaarborgd.
Samenwerking kenniskring
In de regio Brabant/Limburg is sinds 2007 een kenniskring ‘Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ actief. Organisaties uit de verstandelijk gehandicaptenzorg komen samen om kennis op het gebied van palliatieve zorg te delen én te ontwikkelen. IKNL ondersteunt dit initiatief en organiseert verbetertrajecten waaronder scholingen. De kenniskring is vertegenwoordigd in landelijke werkgroepen en ontwikkelingen en werkt daar waar nodig samen bij landelijk onderzoek.