Overlevingskansen kankerpatiënten in Nederland stijgen

Voor bijna alle soorten kanker stijgen de overlevingskansen. Dat blijkt uit cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Van alle kankerpatiënten uit 2008-2012 geneest ongeveer 62%. Dat is een stijging van 3% vergeleken met de periode 2004-2007. De stijging van overlevingskansen vergeleken met 1989-1993 is 15%.

Overleving
De overlevingskansen van patiënten met kanker variëren sterk per soort kanker en zijn vooral afhankelijk van het stadium waarin de ziekte is vastgesteld. Globaal geneest ruim 60% van alle kankerpatiënten. Hoewel de veranderingen langzaam gaan, zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten de afgelopen decennia gestaag gestegen. Sinds 1989 is de 5-jaarsoverleving na de diagnose kanker met 15% toegenomen, van 47% naar 62%. De overlevingskansen zijn het meest (15% of meer) gestegen bij prostaatkanker, botkanker en een aantal hematologische maligniteiten zoals lymfklierkanker, multipel myeloom en sommige vormen van leukemie.

Een stijging tussen 10 en 15% is te zien bij onder andere kanker van de keelholte, lever, nier, endeldarm en borst. Redenen voor een stijging van de overleving zijn het ontdekken van kanker in een vroeger stadium en nieuwe en/of effectievere behandelingen. Ook is de gemiddelde overleving gestegen doordat een aantal vormen van kanker met lage overlevingskansen (maagkanker, longkanker bij mannen) steeds minder voorkomt.
Bij kanker van het strottenhoofd, maag, long, longvlies, huid, zaadbal en de vrouwelijke geslachtsorganen is de overlevingskans nauwelijks gestegen. 

Incidentiecijfers
In 2013 kregen volgens de meest recente schatting van IKNL 101.000 mensen kanker, bijna net zoveel als in 2012. Mannen krijgen vaker kanker (52.800) dan vrouwen (48.400). Borstkanker komt het meeste voor met 14.400 gevallen in 2013, gevolgd door huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom) met ongeveer 13.500 nieuwe gevallen, darmkanker (13.200), longkanker (12.200) en prostaatkanker (10.900). 
Ondanks de ongeveer gelijkblijvende incidentie verwacht IKNL dat het aantal nieuwe kankerpatiënten in de komende jaren stijgt met ongeveer 3% per jaar, vergelijkbaar met de stijging in de afgelopen decennia. Dit is onder andere het gevolg van de vergrijzing. De levensverwachting is het afgelopen decennium met ongeveer drie jaar gestegen. Als mensen langer leven, neemt de kans op kanker toe. 

Toenemende prevalentie
De prevalentiecijfers geven aan hoeveel mensen er in het verleden kanker kregen, om welke kankersoort het gaat en hoeveel er daarvan op een bepaalde datum nog in leven zijn. Bijna 4% van alle Nederlanders leeft met kanker of heeft in het verleden kanker gehad. Per 1 januari 2013 zijn dat er 650.000 (geteld vanaf 1989, het startjaar van de NKR). Dit aantal stijgt snel, omdat steeds meer mensen genezen van kanker. Bij een te verwachten stijging van de incidentie en verbeterde overlevingskansen neemt de prevalentie dus extra hard toe. Deze toenemende prevalentie (3-5% per jaar) verhoogt de druk op de zorg en de nazorg. 

Over de NKR
Sinds 1989 beschikt Nederland over een databank met betrouwbare, objectieve gegevens over de incidentie, prevalentie, overleving en sterfte van alle gevallen van kanker. De databank wordt gebruikt voor epidemiologisch onderzoek, klinische studies en voor onderzoek naar de kwaliteit van zorg. Deze gegevens zijn ook beschikbaar voor het evalueren van screening, oncologische richtlijnen en het ontwikkelen van beleid door zorginstellingen en de overheid. IKNL beheert de databank.

Op NKR-cijfers vindt u meer cijfers. 


Gerelateerd nieuws

Movember: extra aandacht voor prostaatkanker en zaadbalkanker

hand met plaksnor

Movember staat in het teken van de gezondheid van de man in het algemeen én om speciale aandacht te vragen voor prostaatkanker en zaadbalkanker. In dit kader zet IKNL de actuele cijfers voor incidentie en overleving op een rij. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. Bijna 15.000 mannen kregen deze diagnose in 2022. Zaadbalkanker komt minder vaak voor. In 2022 kregen bijna 1000 mannen de diagnose zaadbalkanker. De overleving van mannen met een tumor in de mannelijke geslachtsorganen is in vergelijking met andere vormen van kanker redelijk goed; de 10-jaarsoverleving voor prostaatkanker is bijna 80% en voor patiënten met zaadbalkanker is dit 95%.

lees verder

Geslacht niet van invloed op relatieve overleving oudere DLBCL-patiënt behandeld met R-CHOP

behandeling met R-CHOP

Eerder was het niet duidelijk of geslacht invloed had op de prognose van oudere patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) die behandeld waren met R-CHOP. Sommige onderzoeken lijken aan te tonen dat mannen in deze patiëntengroep een kortere algemene overleving hebben. Emma Geerdes (IKNL) en collega’s van IKNL en van diverse Nederlandse ziekenhuizen hebben op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) de relatieve 5-jaarsoverleving bij oudere DLBCL-patiënten onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat geslacht niet van invloed is op de overleving van deze patiëntengroep.

lees verder