Nieuwe netwerken optimaliseren kankerzorg

Ziekenhuizen, (huis)artsen en patiëntenorganisaties gaan intensiever samenwerken op het gebied van zorg voor kankerpatiënten. In regionale oncologische netwerken worden afspraken gemaakt over het verregaand delen van kennis en het afstemmen van protocollen. De deelnemende partijen, waaronder ook IKNL, verwachten hiermee een optimale zorg voor kankerpatiënten te bereiken.

Bereikbare zorg binnen regionale netwerken
Niet alleen het aantal patiënten met enige vorm van kanker stijgt, ook het aantal behandelmogelijkheden neemt snel toe. Behandelingen worden steeds succesvoller, maar tegelijkertijd ook steeds complexer. Voor vrijwel alle soorten kanker zijn de overlevingskansen de afgelopen decennia gestegen. Hierdoor zijn er meer mensen die langer nazorg nodig hebben. Om aan al deze ontwikkelingen het hoofd te bieden, is een nauwere samenwerking noodzakelijk. Zorgpartijen gaan daarom in netwerkverband zorgen voor integrale, hoogwaardige patiëntenzorg volgens afgesproken protocollen. Per tumorsoort worden binnen het netwerk duidelijke afspraken gemaakt over onderlinge taakverdeling, standaardisatie en protocollering van diagnostiek, behandeling en follow-up. 

Zelfmanagement
Door het samenwerken in netwerken krijgen patiënten in elke fase van behandeling en nazorg optimale zorg, dicht bij huis waar dat kan en in gespecialiseerde centra wanneer dat moet. Meer dan nu al het geval is, houdt een professional vinger aan de pols gedurende het gehele zorgproces en kan deze de patiënt ondersteunen bij het maken van keuzes en bij zelfmanagement. Om dit te kunnen doen is het van belang bestaande keuze-instrumenten (patiëntenwijzers, decision support) te implementeren of de doorontwikkeling te stimuleren. Het uitgangspunt hierbij is dat de patiënt zoveel mogelijk de regie blijft houden.

Betrokken partijen
Naast de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), verbinden het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) en IKNL zich aan het ontwikkelen van de oncologische netwerken.  

De samenwerking is vastgelegd in 'Kankerzorg maakt zich op voor de toekomst, op weg naar een veldagenda voor een toekomstbestendig zorglandschap'.

Gerelateerd nieuws

Aantal nacontroles bij vroeg stadium baarmoederkanker kan fors minder

papieren uitknipsel baarmoeder in handen op gele achtergrond Het aantal nacontrolebezoeken na behandeling van vroeg stadium baarmoederkanker kan meer dan halveren, waarbij wel zicht moet blijven op individuele wensen en behoeften van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van Nicole Ezendam (IKNL) en collega’s. Ezendam vergeleek de patiënttevredenheid van vrouwen die nacontroles volgden volgens de huidige richtlijnen en vrouwen die minder vaak naar het ziekenhuis gingen. lees verder

Anderhalf jaar follow-up voldoende voor opsporen behandelbaar recidief hoofd-halskanker

man met kort grijs haar en blauwe trui wacht op een stoel in een ziekenhuisgang. Naast hem staan nog 2 lege stoelen.

De Nederlandse richtlijn hoofd-halstumoren raadt aan om patiënten na behandeling 5 jaar lang op controle te laten komen, onder andere om vroegtijdig recidieven of tweede primaire tumoren te ontdekken. Cecile van de Weerd (Radboudumc) en collega’s van diverse ziekenhuizen en IKNL evalueerden deze controleduur door te onderzoeken hoe vaak en wanneer recidieven, tweede primaire tumoren en afstandsmetastasen voorkomen, aan de hand van data uit de Nederlandse kankerregistratie (NKR). Van de Weerd: ‘Uit ons onderzoek kunnen we concluderen dat anderhalf jaar controle na behandeling volstaat om ziekte-uitingen vroegtijdig te vinden.’

lees verder