Meer aandacht nodig voor individuele informatievoorziening patiënt

De informatievoorziening aan patiënten met kanker is niet optimaal. De oorzaak hiervan kan zijn dat de verstrekte informatie niet is aangepast aan de mentale gezondheidstoestand van kankerpatiënten of dat de informatie als ‘onvoldoende’ wordt ervaren. Dit kan angstige en depressieve symptomen en klachten oproepen bij patiënten, zo blijkt uit onderzoek van Nienke Beekers (IKNL) en collega’s. Ze stellen daarom voor om meer aandacht te besteden aan het optimaliseren van de informatievoorziening aan patiënten door deze aan te passen aan de individuele behoeften. 

Ontevredenheid over de informatieverstrekking door zorgverleners kan een reden zijn voor overlevenden van kanker om gezondheidsinformatie te gaan zoeken op internet. Het kan ook leiden tot meer symptomen van angst en depressie onder deze overlevenden. Het doel van deze studie was na te gaan of angstige en depressieve symptomen geassocieerd zijn met tevredenheid over de informatievoorziening en het gebruik van internet bij het zoeken naar meer informatie door overlevenden van kanker. 

Vragenlijst via Profiel 
Alle personen gediagnosticeerd met baarmoeder- of dikkedarmkanker die tussen 1998 en 2007 werden geregistreerd door de kankerregistratie van het IKZ (thans IKNL Eindhoven) of met lymfeklierkanker of multipel myeloom in de periode 1999 en 2008, kregen een uitgenodiging om deel te nemen aan Profiel, het online enquêtesysteem van IKNL en Tilburg University. In totaal ontvingen 4.446 overlevenden een vragenlijst inclusief de ‘European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Group Information Questionnaire’ (25 onderwerpen) en de ‘Hospital Anxiety and Depression Scale’. Ruim tweederde (69 procent) van de aangeschrevenen reageerde op de vragenlijst (n = 3.080). 

Uit de reacties blijkt dat het hebben van angstige symptomen (odds ratio (OR) 0.7; 95% betrouwbaarheidsinterval (BI) 0.5 - 0.9; P <.05) of depressieve symptomen (OR 0.5; 95% BI, 0.4 - 0.7; P <.001) of beide symptomen (OR 0.4; 95% betrouwbaarheidsinterval, 0.4 - 0.7; P <.001) negatief geassocieerd waren met het ervaren van behulpzaamheid dan wel de bruikbaarheid van de ontvangen informatie. Het hebben van depressieve symptomen of het hebben van zowel depressieve en angstige symptomen, waren negatief geassocieerd met tevredenheid over de ontvangen informatie (OR 0.5; 95% BI 0.4 - 0.7; OR 0.5; 95% BI, 0.4 - 0.7, respectievelijk; P <.001). Het hebben van depressieve symptomen was negatief geassocieerd met ziektegerelateerd gebruik van internet (OR 0.69, 95% CI, 0.5 - 0.9; P <.05). 

Aanpassen individuele behoeften 
Nienke Beekers en collega’s concluderen dat deze resultaten er op kunnen duiden dat de informatievoorziening niet optimaal is. Hetzij omdat de informatie niet is aangepast aan de mentale gezondheidstoestand van kankerpatiënten of omdat de informatie onvoldoende is en daardoor angstige en depressieve symptomen oproept bij kankerpatiënten. Om bij te dragen aan een betere geestelijke gezondheid van deze patiënten dient volgens de onderzoekers meer aandacht besteed te worden aan het optimaliseren van de informatievoorziening door deze aan te passen aan de individuele behoeften. 

  • Nienke Beekers, Olga Husson, Floortje Mols, Mies van Eenbergen, Lonneke V. van de Poll-Franse: ‘Symptoms of Anxiety and Depression Are Associated With Satisfaction With Information Provision and Internet Use Among 3.080 Cancer Survivors; Results of the PROFILES’.

Gerelateerd nieuws

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder

Aantal gekwalificeerde oncologiezorgnetwerken neemt toe

zorgverleners

Inmiddels zijn er 46 erkende oncologiezorgnetwerken in Nederland en het aantal gekwalificeerde netwerken blijft stijgen en dat is goed nieuws! Immers we willen allemaal dat mensen die leven met en na kanker en die kampen met de gevolgen van kanker dichtbij huis passende zorg vinden. Niet alleen neemt het aantal oncologiezorgnetwerken, waarin zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten met elkaar samenwerken toe. Ook het aantal oncologiezorgnetwerken dat de kwaliteit laat toetsen, neemt toe. 

 

lees verder