Stijging incidentie vulvacarcinoma in Nederland

De incidentie van vulvacarcinoma in Nederland is het afgelopen decennium gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door IKNL en UMC St Radboud. Met behulp van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie zijn trends in incidentie en overleving van vrouwen met vulvacarcinoom in kaart gebracht voor de periode 1989-2010.

Vulvacarcinoom is een zeldzame aandoening. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 360 vrouwen met deze ziekte gediagnosticeerd. Uit de studie blijkt dat de stijging in incidentie tussen de jaren 2002 en 2010 het sterkst was, namelijk jaarlijks 5%. Bij jongere vrouwen (onder de 60 jaar) steeg de incidentie in de periode 1989-2010 sneller dan bij vrouwen van 60 jaar en ouder.

Overleving onveranderd
De afgelopen decennia vonden er veranderingen in de behandeling van vulvacarcinoom plaats: chirurgie is minder radicaal geworden en de schildwachtklierprocedure is ingevoerd met als doel complicaties als gevolg van de behandeling te verminderen. Ondanks deze veranderingen is de overleving niet veranderd. Gedurende de gehele periode bedroeg de relatieve vijfjaarsoverleving circa 70%.
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het European Journal of Cancer.

Gerelateerd nieuws

Structurele psychosociale ondersteuning nodig bij penis-, vulva-, vagina- en anuskanker

Patiënten met deze penis-, vulva-, vagina- en anuskanker blijken ontevreden over psychosociale ondersteuning en informatie over de emotionele impact van hun diagnose en behandeling, zo blijkt uit de SILENCE-studie. Jessy van Dongen en Lauren Eickholt onderzochten in deze studie door middel van kwalitatief onderzoek het taboe, stigma en communicatie bij de diagnoses anus-, penis-, vulva- en vaginakanker, waarbij ze zowel patiënten als stakeholders interviewden. Patiënten willen structureel psychosociale ondersteuning aangeboden krijgen, in het bijzonder op gebied van seksualiteit.

lees verder

Vijf gynaecologisch oncologische richtlijnen in de commentaarfase

Gynaecologische oncologie telt momenteel 15 gynaecologische oncologische richtlijnen, allen eigendom van de NVOG. In 2018 en 2019 heeft de NVOG SKMS-financiering ontvangen om negen gynaecologische oncologische richtlijnen te reviseren. Inmiddels zijn we met vijf richtlijnen zover dat de modules deze maand voor commentaar worden aangeboden aan de betrokken wetenschappelijke verenigingen.

lees verder