Stijging incidentie vulvacarcinoma in Nederland

De incidentie van vulvacarcinoma in Nederland is het afgelopen decennium gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door IKNL en UMC St Radboud. Met behulp van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie zijn trends in incidentie en overleving van vrouwen met vulvacarcinoom in kaart gebracht voor de periode 1989-2010.

Vulvacarcinoom is een zeldzame aandoening. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 360 vrouwen met deze ziekte gediagnosticeerd. Uit de studie blijkt dat de stijging in incidentie tussen de jaren 2002 en 2010 het sterkst was, namelijk jaarlijks 5%. Bij jongere vrouwen (onder de 60 jaar) steeg de incidentie in de periode 1989-2010 sneller dan bij vrouwen van 60 jaar en ouder.

Overleving onveranderd
De afgelopen decennia vonden er veranderingen in de behandeling van vulvacarcinoom plaats: chirurgie is minder radicaal geworden en de schildwachtklierprocedure is ingevoerd met als doel complicaties als gevolg van de behandeling te verminderen. Ondanks deze veranderingen is de overleving niet veranderd. Gedurende de gehele periode bedroeg de relatieve vijfjaarsoverleving circa 70%.
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het European Journal of Cancer.

categorie: Vaginakanker
Gerelateerd

Vijf gynaecologisch oncologische richtlijnen in de commentaarfase

Gynaecologische oncologie telt momenteel 15 gynaecologische oncologische richtlijnen, allen eigendom van de NVOG. In 2018 en 2019 heeft de NVOG SKMS-financiering ontvangen om negen gynaecologische oncologische richtlijnen te reviseren. Inmiddels zijn we met vijf richtlijnen zover dat de modules deze maand voor commentaar worden aangeboden aan de betrokken wetenschappelijke verenigingen.

lees verder

Ruud Bekkers: 'Gynaecologische kankers voorkomen & de gevolgen verminderen'

Professor dokter Ruud Bekkers

We moeten meer doen om gynaecologische kanker en de gevolgen ervan te voorkomen. Dat zegt prof. dr. Ruud Bekkers, gynaecoloog bij Catharina Ziekenhuis Eindhoven en sinds een half jaar hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. ‘Preventie betekent het aantal kankerpatiĆ«nten verminderen. Voor het voorkomen van baarmoederhalskanker werkt de HPV-vaccinatie heel goed. Ook bij eierstokkanker lijkt er een kans te zijn door opportunistisch verwijderen van eileiders bij vrouwen met een voltooide kinderwens. Preventie gaat ook over de gevolgen van de kanker zo beperkt mogelijk houden. We moeten blijven zoeken naar minder belastende behandeling met minder late gevolgen.

lees verder