Indicatoren maken kwaliteit kankerzorg Europa zichtbaar

Indicatoren maken kwaliteit kankerzorg Europa zichtbaar, dit gebeurt op basis van gegevens uit nationale en regionale kankerregistraties. De belangrijkste indicatoren die de verschillen in overleving kunnen verklaren en de kwaliteit van de kankerzorg aantonen zijn: stadium bij diagnose, tijd tussen diagnose en behandeling, en het volgen van kankerrichtlijnen. In Nederland verzamelt IKNL al deze gegevens.

Europees onderzoek
EUROCHIP (European Cancer Health Indicators Project) richt zich op het beoordelen van de zorg voor en de overleving van kankerpatiënten in Europa. Het stadium bij diagnose geeft een beeld van de aanwezigheid en effectiviteit van bevolkingsonderzoek en de mate van vroegdiagnostiek. De wachttijd tussen diagnose en start van de behandeling geeft een indicatie van de efficiëntie van de zorg. Het volgen van de richtlijnen is een kwaliteitscriterium. IKNL heeft samen met het European Network of Cancer Registries (ENCR) onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid van gegevens om deze indicatoren te kunnen bepalen. Alle nationale en regionale kankerregistraties binnen Europa zijn benaderd. In totaal hebben 86 kankerregistraties uit 32 landen meegedaan aan het onderzoek. Dit dekt ongeveer 28% van de Europese bevolking. 

Uitkomsten
Slechts 15% van alle algemene niet-tumorspecifieke kankerregistraties verzamelen alle gegevens die nodig zijn om de drie indicatoren beschikbaar te hebben. 81% van de kankerregistraties verzamelt het stadium bij diagnose voor minimaal één tumorsoort, waarbij 39% de TNM classificatie gebruikt. 37% verzamelt gegevens die nodig zijn om wachttijd tussen diagnose en behandeling te bepalen. In 30% van de registraties is de soort behandeling beschikbaar. De operatiedatum is beschikbaar in 36% van de registraties, de startdatum van radiotherapie in 26% en de startdatum van chemotherapie in 23%. Dit betekent dat slechts 15% van alle niet-tumorspecifieke kankerregistraties het volgen van richtlijnen kan weergeven. 

Situatie in Nederland
Voor Nederland geldt dat de Nederlandse Kankerregistratie alle benodigde gegevens voor de drie indicatoren bevat. Op basis hiervan worden de effecten van bevolkingsonderzoek en de kwaliteit van kankerzorg in kaart gebracht. IKNL gebruikt de gegevens om oncologische richtlijnen te evalueren en audits te ondersteunen. 

Aanbevelingen
Door gegevens over diagnose en behandeling te registreren, ontstaat een betrouwbaar beeld van de omvang en kwaliteit van de kankerzorg in Europa. Het gebruik van gemeenschappelijke codeerregels, opgesteld door de ENCR, verhoogt de uniformiteit en vergelijkbaarheid. Om meer inzicht te krijgen in de verschillen in overleving van kanker is het van belang dat er voldoende budget beschikbaar is voor het registreren van gegevens, dat de gegevens toegankelijk zijn en dat ze worden vastgelegd volgens de ENCR regels en definities.

Gerelateerd nieuws

Onderzoek naar gebruikers Appstore: jong, vrouw, hoogopgeleid en met forse klachtenlast

app store Wie maken er gebruik van de kanker.nl Appstore, het e-healthplatform van kanker.nl? Onderzoekers van IKNL en andere partners hebben dit voor het eerst onderzocht. De resultaten, gepubliceerd in het Journal of Cancer Survivorship, geven belangrijke inzichten in de gebruikersgroep én de uitdagingen rond implementatie van digitale zelfzorg. lees verder

Nieuwe inzichten in chirurgische zorg bij darmkanker: focus op risicobeoordeling en praktijkvariatie

voorkant proefschrift Lindsey de Nes tegen blauwe achtergrond De chirurgische behandeling van darmkanker is in Nederland sterk verbeterd, maar er zijn kansen om de kwaliteit van zorg verder te verhogen. Dat laat Lindsey de Nes (Maasziekenhuis Pantein) zien op basis van landelijke data, o.a. de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en aanvullende cohortstudies. Zo blijkt dat betere risicobeoordeling, maatwerk bij oudere patiënten en meer uniforme behandelstrategieën de chirurgische zorg bij darmkanker verder kunnen verbeteren. lees verder