Hoofdhuidkoeling leidt tot minder haaruitval en afname van dragen pruik
Hoofdhuidkoeling draagt bij aan het verminderen van haaruitval en de aanschaf en het gebruik van een pruik en/of hoofdbedekking. Patiënten die hoofdhuidkoeling ondergaan, zouden op kosten voor de aanschaf van een pruik kunnen besparen, want 38 procent van deze patiënten blijkt de pruik niet te hebben gebruikt. Dat blijkt uit een publicatie van C. van den Hurk en collega´s in de European Journal of Oncology Nursing.
In de studie werden 160 patiënten die hoofdhuidkoeling kregen tijdens het toedienen van chemotherapie vergeleken met 86 patiënten die geen gebruikt maakten van hoofdhuidkoeling. Het ging om patiënten met uiteenlopende tumoren verspreid over 15 ziekenhuizen voorafgaand aan een chemotherapie met taxaan en/of anthracycline. Het bleek dat door de toepassing van hoofdhuidkoeling 40 procent minder pruiken en/of hoofdbedekking werden gebruikt.
Van de patiënten die een pruik of hoofdbedekking gebruikten, bleek een meerderheid (80 procent) de hoofdbedekking korter dan zes maanden te dragen op dagelijkse basis. Vooral jonge patiënten camoufleerden hun eventuele haarverlies ten gevolge van chemotherapie met een hoofdbedekking in plaats van een pruik.
Haaruitval en haargroei
De studie laat verder zien dat hoofdhuidkoeling tot een significante afname van haaruitval leidde, gemeten met diverse meetinstrumenten. De mate van haaruitval bleek echter matig te correleren met het gebruik van een pruik of hoofdbedekking. Dit toont aan dat het een persoonlijke keuze is of een patiënt besluit het hoofd te bedekken of juist niet.
Bij 24 procent van de patiënten mét hoofdhuidkoeling en 7 procent zónder hoofdhuidkoeling bleef het haar groeien tijdens de chemotherapie. De overige patiënten rapporteerden dat het haar begon te groeien tussen drie en zes weken na afloop van de chemotherapie. De meeste patiënten waren tevreden met hun kapsel drie weken tot zes maanden na afloop van de chemotherapie.
Waardevolle interventie
Gelet op het feit dat haaruitval door chemotherapie relatief lang kan duren en de wens van veel patiënten om dit te te camoufleren of liever voorkomen of te verminderen, maakt hoofdhuidkoeling volgens de onderzoekers een waardevolle ondersteunende interventie. De (kosten-)effectiviteit kan echter nog worden verbeterd. Veel hoofdhuidgekoelde patiënten kopen onnodig een pruik.
-
C.J.G. van den Hurk, M.E. van den Akker-van Marle, W.P.M. Breed, L.V. van de Poll-Franse, J.W.R. Nortier, J.W.W. Coebergh: ‘Impact of scalp cooling on chemotherapy-induced alopecia, wig use and hair growth of patients with cancer'. Eur J Oncol Nurs. 2013.