cover meerjarenbeleidsplan IKNL 2022-2026

Meerjarenbeleidsplan IKNL 2022 - 2026 gepubliceerd

Het meerjarenbeleidsplan 2022-2026 van IKNL is onlangs uitgebracht en verzonden. Het plan beschrijft op hoofdlijnen welke rol IKNL tussen 2022-2026 gaat spelen en welke uitdagingen in die periode samen met de partners moeten worden aangegaan. Zo is er een toename in incidentie en prevalentie van kanker, terwijl de zorgsector onder druk staat. Dat brengt uiteraard uitdagingen met zich mee voor patiënten en hun naasten en ook voor beleidsmakers en zorgprofessionals. Met het duiden en analyseren van data uit de NKR en andere bronnen brengt IKNL deze en andere uitdagingen voor stakeholders in beeld, zodat er goede oplossingen voor kunnen worden gevonden.

Want er zijn meer uitdagingen. Rond preventie en de inzet van bevolkingsonderzoeken naar kanker bijvoorbeeld. Of uitdagingen en vragen rondom de zin van strengere omgevingsnormen en leefstijlinterventies om kanker te voorkomen. Of welke diagnostiek en welke behandelingen in de dagelijkse praktijk het meest effectief zijn en hoe deze de kwaliteit van leven beïnvloeden. Allemaal vragen die zorgprofessionals, patiënten en hun naasten graag beantwoord willen zien. Voor de overheid en andere partners zijn de organisatie, bekostiging en toegankelijkheid van de zorg van belang. Doordat er steeds meer mensen leven met kanker is daarnaast meer aandacht nodig voor participatie in de samenleving. En als genezing van kanker niet mogelijk is, komt het aan op optimale zorg in de palliatieve fase. Hoe weten we wat er dan nodig is? Hoe bevorderen we proactieve zorgplanning, waarin patiënt en behandelaar tijdig praten over de wensen, behoeften en mogelijkheden die zich dan aandienen?

Gericht, innovatief, samen

Vragen die te beantwoorden zijn door duiding en analyse van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en databronnen die IKNL met de NKR verbindt. Zoals eerder in de toekomstvisie verwoord, werkt IKNL hierin gericht en innovatief samen. Gericht door beleid en wetenschappelijk onderzoek op de vraag af te stemmen. Innovatief op inhoudelijk, organisatorisch en technologisch gebied. Samen, door met de stakeholders op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau de juiste technieken te ontwikkelen en over de exacte vraag steeds de interactie te zoeken, zodat met inzichten uit data effectieve interventies tegen kanker kunnen worden ingezet. De komende jaren wil IKNL nog meer inzichten uit data halen, meer automatisch en minder handmatig registreren, andere databronnen verbinden met de NKR, de interactie over de vraag intensiveren en inzichten verbreden om daarmee deze brede maatschappelijke vraagstukken rond kanker en palliatieve zorg te beantwoorden en de registratielast voor zorgprofessionals te minimaliseren. 

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder