Let’s (V)GO – lokale haalbaarheid klinische studie

Bent u van plan binnenkort een klinische studie te starten? Help dan deelnemende ziekenhuizen sneller opstarten met de Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO). Door sneller op te starten, kunnen er ook eerder deelnemers worden geïncludeerd. Als u voor uw studie gebruik maakt van coördinatie door een trialconsulent van het IKNL-trialbureau dan kunnen wij dit nieuwe proces voor het verkrijgen van de lokale haalbaarheid begeleiden.

Tot nu toe wordt de lokale haalbaarheid voor ziekenhuizen getoetst na het verkrijgen van centrale METC-goedkeuring. Daardoor duurt het soms lang voordat alle ziekenhuizen die willen meedoen aan een trial werkelijk patiënten kunnen includeren. Momenteel loopt er een pilot om de lokale haalbaarheidsprocedure naar voren te trekken, gebruikmakend van de Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO). De pilot zal per 1 november 2021 verplicht worden voor geneesmiddelenonderzoek.  

Naast de gebruikelijke ondersteuning van onze trialconsulenten bij  de planning en uitvoering van studies kunnen wij nu ook begeleiden bij de lokale haalbaarheid volgens de nieuwe procedure. Hiervoor maken we gebruik van de Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO) in plaats van de Onderzoeksverklaring.

De VGO draagt bij aan het vooraf inzichtelijk maken van de benodigde betrokkenen/afdelingen en het committeren van deze betrokkenen/afdelingen aan de studie. Voordat beoogde deelnemende centra de VGO inclusief de bijbehorende rollen invult, is het belangrijk een beeld van het studiebudget te hebben. Ook is een finaal studieprotocol nodig. Hiermee bedoelen we een protocol dat zo ver klaar is, dat het ingediend zou kunnen worden bij een METC (Medisch Ethische Toetsings Commissie). Geef in het protocol duidelijk weer wat de gevraagde studiehandelingen zijn. Alle handelingen die in het protocol gemeld staan, worden namelijk binnen de VGO gezien als studiehandelingen waar een vergoeding tegenover moet staan.

Contact

Kunnen wij u helpen bij het aantonen van de lokale haalbaarheid voor deelname aan een klinische studie? Neem vooral contact met ons op via trialbureau@iknl.nl. Wij horen graag wat u nodig heeft. Eén van onze trialconsulenten neemt dan zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Ook voor andere vragen kunt u contact opnemen via trialbureau@iknl.nl.

Offerte

Mogen wij een offerte bieden voor ondersteuning van uw studie of uw deelname aan een studie? Vul dan het inventarisatieformulier in en stuur deze samen met een zo volledig mogelijk pakket definitieve studiedocumenten naar ons toe. 
 

Lees hier meer over de ondersteuning die het trialbureau kan bieden.

Gerelateerd nieuws

Overzicht kankerstudies nu ook te zien op de website van het Oncologisch Netwerk Friesland

website obk

Oncologisch Netwerk Friesland (ONF) en IKNL werken samen om lopende studies in Friesland te vermelden op onderzoekbijkanker.nl. Hier is het mogelijk met een filter een oncologienetwerk te selecteren zoals ONF en de lopende studies in dit netwerk in één overzicht weer te geven. Oncologisch Netwerk Friesland is het eerste netwerk dat een iFrame van onderzoekbijkanker.nl op de eigen website toont. 

lees verder

Met realworlddata sneller inzicht in mogelijke effectiviteit nieuw geneesmiddel bij maagkanker

Rob Verhoeven gaf een posterpresentatie over maagkanker op de ESMO 2023

De effectiviteit van een geneesmiddel wordt vastgesteld op basis van de resultaten van klinisch gerandomiseerd onderzoek. Op de ESMO liet onderzoeker dr. Rob Verhoeven (IKNL) zien dat met behulp van realworlddata al inzichten gegeven kunnen worden voor de gerandomiseerde trial is afgerond.

lees verder