Afsprakenset Personal Health Train

Hoe kunnen we meer onderzoek doen met bescherming van de privacy van patiënten? Met de Personal Health Train (PHT) wordt data aan elkaar verbonden zonder deze data te verplaatsen. De analyse reist, terwijl de privacygevoelige data veilig op hun plek blijven. In een decentraal gezondheidsdata- en zorginformatiestelsel is er immers ook decentrale data-analyse nodig. De Personal Health Train set van afspraken voorziet in de nodige kaders hiervoor. De community rondom de Personal Health Train heeft nu de eerste set van afspraken opgesteld.

Met gebruik van de PHT kan de data uit de kankerregistratie verbonden worden aan andere databronnen zoals huisartsendata, declaratiedata en internationale kankerregistraties. Door deze data aan elkaar te verbinden zonder de data uit te wisselen zijn patiëntgegevens veilig en kan er veel meer worden geleerd van de patiënt van vandaag voor de patiënt van morgen. IKNL werkt in deze PHT community samen met TNO, Maastro, LUMC, UMC Utrecht, Zorginstituut Nederland en anderen.

Dr. Gijs Geleijnse, sr. data scientist IKNL: 'Dit is een belangrijke stap naar het volwassen worden van de Personal Health Train. Met deze afsprakenset kunnen data-partijen, onderzoekers en ICT ontwikkelaars aan de slag om PHT diensten op te zetten. Op deze manier zal PHT door steeds meer partijen steeds vaker gebruikt worden voor statistiek en onderzoek met gezondheidsdata.'

De Personal Health Train (PHT) is een verzamelbegrip van technologieën en afspraken die decentrale data-analyse mogelijk maken. De partijen in de PHT community werken in gezamenlijkheid aan een set van afspraken om gebruik te kunnen maken van decentrale data-analyse op basis van data aan de bron bij diverse organisaties. Onderdelen In deze set van afspraken worden afspraken gemaakt over inhoud, besturing, onderhoud en communicatie rondom de PHT.

Lees de Set van afspraken PHT

De Personal Health Train community heeft de noodzaak en meerwaarde van de PHT-ontwikkeling beschreven in haar position paper. 

 

Gerelateerd nieuws

Europese samenwerking in FLORENCE project: gebruik van AI om de behandeling van darmkanker te verbeteren

groepsfoto Florence

Eén op de vier patiënten met darmkanker in Denemarken krijgt te maken met complicaties na een darmkankeroperatie, wat leidt tot heropname, blijvende schade en in sommige gevallen vroegtijdig overlijden. Het nieuwe Europese onderzoeksproject FLORENCE heeft als doel om de diagnose, prognose en behandeling van patiënten met darmkanker te verbeteren. Het project zal een hulpmiddel voor AI (kunstmatige intelligentie) ontwikkelen om artsen een betere basis te geven voor beslissingen over de behandeling van patiënten.

lees verder

Start HERACLES-project: innovatief data delen om impact van kanker te verminderen

Data

Kanker heeft een grote impact op het leven van mensen en de maatschappij. Inzichten uit data helpen om kanker te voorkomen, sneller op te kunnen sporen en beter te behandelen. Daarvoor is het samenbrengen van databronnen essentieel. Daarom gaat IKNL met andere gerenommeerde partijen in Nederland samenwerken in het HERACLES-project. Doel is om de impact van kanker te verminderen door een innovatieve, privacy-vriendelijke infrastructuur en afsprakenstelsel voor breed data delen op te zetten. De ambitie is hiermee leidend te zijn in Europa. De eerste resultaten worden medio 2023 verwacht.

lees verder