Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

Door een stijging in overleving, gecombineerd met een toename in het aantal mensen dat kanker krijgt, zijn er steeds meer mensen die leven met of na kanker. Op Wereldkankerdag 4 februari vragen de samenwerkende kankerorganisaties aandacht voor de gevolgen van kanker met de slogan ‘Kanker zet je wereld op zijn kop. Kijk wat jij kunt doen.’ Zij willen de bewustwording rondom (late) gevolgen van kanker vergroten, omdat iedereen mensen kent die kanker hebben gehad, als familie, vrienden, buren en/of collega’s. De partijen benadrukken de impact die kanker heeft op levens van mensen en vragen begrip voor de langdurige consequenties van klachten na kanker. 

Het jaarlijkse aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt is de afgelopen drie decennia verdubbeld, van 56.000 in 1989 naar 116.000 in 2018. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. De 5-jaars overleving na kanker is 64 procent en stijgt gestaag, dit is het percentage mensen die vijf jaar na de diagnose kanker nog in leven waren. Helaas ervaren veel mensen tot lange tijd na de behandeling of zelfs blijvend klachten van de ziekte en/of behandeling, de zogenaamde ‘late gevolgen’, zoals chronische vermoeidheid.

Wereldkankerdag

Door het hele land worden evenementen georganiseerd voor mensen die, op welke manier dan ook, met kanker zijn geconfronteerd. Kijk op www.wereldkankerdag.nl voor een overzicht van ziekenhuizen, inloophuizen en andere organisaties die open dag houden of een andere activiteit organiseren op Wereldkankerdag. Bezoek een open dag, geniet van een verwenmoment of laat u informeren over behandelmethoden en zorgmogelijkheden.

Bekijk ook de social media uitingen met de hashtags #wereldkankerdag en #kijkwatjijkuntdoen.  

Meer aandacht voor leven na kanker

Op het vierde Kankeroverleverschapsymposium aanstaande 12 april bespreken zorgverleners en belangenbehartigers van patiĆ«ntenorganisaties hoe de zorg bij en na kanker kan verbeteren. Daarbij is veel aandacht voor de gevolgen van kanker. Op deze dag komt Integraal Kankercentrum Nederland met een overzicht van cijfers over de aard en omvang van de gevolgen van kanker. De Taskforce Cancer Survivorship zal medio/eind 2019 aanbevelingen opstellen om de zorg voor de groeiende groep mensen die leven met de gevolgen van kanker te kunnen blijven leveren en te kunnen verbeteren. 

Gerelateerd nieuws

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiƫntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder