Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

Door een stijging in overleving, gecombineerd met een toename in het aantal mensen dat kanker krijgt, zijn er steeds meer mensen die leven met of na kanker. Op Wereldkankerdag 4 februari vragen de samenwerkende kankerorganisaties aandacht voor de gevolgen van kanker met de slogan ‘Kanker zet je wereld op zijn kop. Kijk wat jij kunt doen.’ Zij willen de bewustwording rondom (late) gevolgen van kanker vergroten, omdat iedereen mensen kent die kanker hebben gehad, als familie, vrienden, buren en/of collega’s. De partijen benadrukken de impact die kanker heeft op levens van mensen en vragen begrip voor de langdurige consequenties van klachten na kanker. 

Het jaarlijkse aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt is de afgelopen drie decennia verdubbeld, van 56.000 in 1989 naar 116.000 in 2018. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. De 5-jaars overleving na kanker is 64 procent en stijgt gestaag, dit is het percentage mensen die vijf jaar na de diagnose kanker nog in leven waren. Helaas ervaren veel mensen tot lange tijd na de behandeling of zelfs blijvend klachten van de ziekte en/of behandeling, de zogenaamde ‘late gevolgen’, zoals chronische vermoeidheid.

Wereldkankerdag

Door het hele land worden evenementen georganiseerd voor mensen die, op welke manier dan ook, met kanker zijn geconfronteerd. Kijk op www.wereldkankerdag.nl voor een overzicht van ziekenhuizen, inloophuizen en andere organisaties die open dag houden of een andere activiteit organiseren op Wereldkankerdag. Bezoek een open dag, geniet van een verwenmoment of laat u informeren over behandelmethoden en zorgmogelijkheden.

Bekijk ook de social media uitingen met de hashtags #wereldkankerdag en #kijkwatjijkuntdoen.  

Meer aandacht voor leven na kanker

Op het vierde Kankeroverleverschapsymposium aanstaande 12 april bespreken zorgverleners en belangenbehartigers van patiëntenorganisaties hoe de zorg bij en na kanker kan verbeteren. Daarbij is veel aandacht voor de gevolgen van kanker. Op deze dag komt Integraal Kankercentrum Nederland met een overzicht van cijfers over de aard en omvang van de gevolgen van kanker. De Taskforce Cancer Survivorship zal medio/eind 2019 aanbevelingen opstellen om de zorg voor de groeiende groep mensen die leven met de gevolgen van kanker te kunnen blijven leveren en te kunnen verbeteren. 

Gerelateerd nieuws

COVID-19 en kanker: terugblik op de pandemie

Terugblik op COVID-19 pandemie

Tussen september 2020 en februari 2023 werden binnen het COVID-19 programma van ZonMW en het landelijke project 'COVID en kanker in Nederland' tientallen studies verricht om het effect van de pandemie op de oncologische zorg in kaart te brengen én hiervan te leren. Op een speciale themapagina delen we de belangrijkste resultaten.

lees verder

Tijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Promovendus Manon Boddaert over hoogwaardige palliatieve zorg voor iedereen

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg. 

lees verder