Vraag tijdig offerte aan voor diensten IKNL-trialbureau & KWF-subsidie
Op 5 juni 2019 is de volgende deadline voor het aanvragen van subsidie voor het “KWF Programma Onderzoek & Implementatie” bij KWF Kankerbestrijding. Indien u van plan bent binnenkort te starten met een klinische studie, en wilt u gebruik maken van de ondersteunende diensten van het trialbureau IKNL, dan kan een trialconsulent u helpen bij het opstellen van een passende offerte voor de gevraagde diensten. De trialconsulent kan u ook adviseren bij het invullen van de subsidieaanvraag voor wat betreft de dienstverlening van IKNL.
Bij de oproep “KWF Programma Onderzoek & Implementatie” is het onder andere mogelijk om subsidie aan te vragen voor centraal en lokaal datamanagement, monitoring van klinische studies en de ondersteuning van het indieningsproces op centraal en lokaal niveau en voor het uitvoeren van Quality of Life. Het IKNL-trialbureau kan deze diensten voor u verzorgen, een inschatting maken van de benodigde financiering en hulp bieden bij het verwerken in de subsidieaanvraag. Indien u gebruik wilt maken van de diensten van IKNL, vraag dan vóór 1 mei 2019 een offerte aan bij het IKNL-trialbureau.
Ondersteuning bij subsidieaanvraag
De huidige subsidieronde van KWF Kankerbestrijding sluit 5 juni 2019. Als u gebruik wilt maken van de diensten van IKNL laat dit dan zo snel mogelijk, in ieder geval vóór 1 mei 2019, weten via trialbureau@iknl.nl. Het is belangrijk om bij uw verzoek dit inventarisatieformulier in te vullen inclusief een zo volledig mogelijk pakket definitieve studiedocumenten, zoals protocol, CRF’s, patiënten informatiebrief en een korte samenvatting van de studie.
Mocht het voor u niet haalbaar zijn uw verzoek zo volledig mogelijk aan te bieden voor de KWF-deadline, en u wilt toch gebruik maken van de ondersteunende diensten van het IKNL-trialbureau, dan verzoeken wij u dit in elk geval voor 1 mei 2019 kenbaar te maken aan het trialbureau. De trialconsulenten nemen dan contact met u op om te beoordelen of er een mogelijkheid is een afwijkende termijn van aanleveren af te spreken, zodat IKNL een offerte met passende ondersteuning kan garanderen. Bij verzoeken die zonder vooraankondiging of niet volledig zijn aangeleverd, kan het IKNL-trialbureau helaas geen tijdige aanlevering van offertes garanderen.
- Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen via trialbureau@iknl.nl
Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn.
lees verderProject Alertness; naar snellere en betere revisie van (oncologische) richtlijnen

Richtlijnen zijn van cruciaal belang bij het aanreiken van evidence-based aanbevelingen voor artsen en multidisciplinaire teams om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen met betrekking tot diagnostiek en behandeling. Onderzoek heeft aangetoond, dat de implementatie van richtlijnen ongewenste variabiliteit vermindert en de uitkomst van de zorg verbetert. Het monitoren van de naleving van richtlijnen is echter een uitdaging. In een recent gepubliceerde studie wordt een methodiek beschreven voor het doorlopend evalueren van richtlijngebruik in de klinische praktijk. Er is een prototype dashboard ontwikkeld om deze methodiek te implementeren. Via dit dashboard kan een signaal (ALERT) worden gegenereerd wanneer nieuwe ontwikkelingen mogelijk om een update van de richtlijn vragen.
lees verder