VIOZ-fonds biedt subsidie voor verbeteren integrale, oncologische zorg
Het VIOZ-fonds van Stichting Vrienden Integrale Oncologische Zorg biedt subsidiemogelijkheden voor de (co)financiering van kleinschalige projecten die gericht zijn op de verbetering van de integrale, oncologische zorg in Nederland. Stichting VIOZ stemt af met IKNL en heeft voor de komende beleidsperiode gekozen voor het thema ‘Cancer Survivorship’ en projecten gericht op het verbeteren van integrale zorg in samenwerking met patiëntenorganisaties.
Bij ‘Cancer Survivorship’ gaat het om projecten die een bijdrage leveren aan het ondersteunen van mensen met en na kanker. Te denken valt aan acties gericht op de vier thema’s van de in 2017 gestarte Taskforce Cancer Survivorship: late (medische) effecten, psychosociale en/of fysieke effecten, werkhervatting en verzuim en organisatie van survivorship-zorg. Daarnaast wil het VIOZ-fonds ook projecten financieren gericht op het verbeteren van de integrale, oncologische zorg die worden opgezet in nauwe samenwerking met patiëntenorganisaties.
Thema: Cancer Survivorship
Het VIOZ-bestuur heeft voor de komende beleidsperiode, in overleg met IKNL, gekozen voor onderwerpen die aansluiten bij de in 2017 gestarte Taskforce Cancer Survivorship. Enkele voorbeelden zijn:
- Tumorspecifieke (na)zorg zoals het ontwikkelen / implementeren van interventies voor tumorspecifieke (late) gevolgen. Deze activiteiten worden gesteund door de tumorteams van IKNL.
- Leeftijdsspecifieke (na)zorg, zoals zorg die specifiek gericht is op jongeren of ouderen, bijvoorbeeld signaleren van en/of interveniëren op kwetsbaarheid van oudere patiënten.
- Toegankelijk maken van evidence-based e-health applicaties gericht op herstelzorg en zelfmanagement, zoals projecten / activiteiten gericht op duurzame en overkoepelende infrastructuur van e-health applicaties (financiën, ICT, beheer).
Criteria
Projecten die binnen het thema ‘Cancer Survivorship’ vallen, kunnen als subsidieaanvraag worden ingediend. VIOZ behoudt zich daarnaast de ruimte voor om goede projectvoorstellen (die passen binnen de criteria, maar niet binnen dit thema vallen) voor subsidie in aanmerking te laten komen. Het project / activiteit dient te voldoen aan de volgende criteria:
- gericht op integrale oncologische zorg;
- geïnitieerd door zorgprofessionals;
- wordt inhoudelijk gesteund door IKNL;
- komt niet of slechts ten dele in aanmerking voor financiering vanuit reguliere subsidies / fondsen;
- betreft geen grootschalige wetenschappelijke onderzoek; pilotstudies echter die voorafgaan aan grotere (onderzoeks)projecten komen wel voor financiering in aanmerking;
- is gericht op duurzaamheid; dat wil zeggen dat het project (landelijk) opschaalbaar is en zo mogelijk aansluit bij bestaande infrastructuur, zoals gerenommeerde aanbieders van scholingen en e-health applicaties.
Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een aanvrager na afronding van het project, naast de algemene gestelde criteria, ook voldoen aan de volgende voorwaarden:
- de resultaten van het project worden in daarvoor relevante gremia van onder andere IKNL (werkgroepen, symposia, taskforce, tumorteams) gepresenteerd en/of gedeeld;
- de in het project ontwikkelde producten/diensten komen vrij beschikbaar.
Versterking positie verpleegkundigen, paramedici en patiëntvertegenwoordigers
VIOZ heeft een apart fonds ingesteld om activiteiten te ondersteunen die effectief bijdragen aan het bevorderen van de deelname en versterking van de positie van verpleegkundigen, paramedici en patiëntvertegenwoordigers aan oncologische projecten en multidisciplinaire gremia. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan deskundigheidsbevordering.
Aanvraagprocedure
Voor het indienen van subsidieverzoeken voor projecten zijn er per jaar twee aanvraagmomenten: in het voorjaar (deadline 1 april) en in het najaar (deadline 1 oktober). Aanvragen kunnen rechtstreeks worden ingediend bij Ingrid Derksen, de ambtelijk secretaris van stichting VIOZ. Aanvullende informatie en het aanvraagformulier zijn bij haar te verkrijgen.
Aan het aanvragen van subsidie voor deskundigheidsbevordering is geen deadline verbonden.