Opschalingsgids psychosociale oncologie

De ‘Opschalingsgids psychosociale oncologie’ van IKNL is gericht op het bevorderen van succesvolle landelijke implementatie van evidence-based psychosociale innovaties. Dit is nodig omdat ondanks de toenemende inzet op het gebied van implementatie en implementatieonderzoek, de beschikbaarheid van deze innovaties voor patiënten achterblijft.

Veel mensen die leven met of na kanker hebben behoefte aan psychosociale zorg of ondersteuning. Hoe zorgen we dat effectieve hulp beschikbaar komt door heel Nederland? IKNL heeft de voorwaarden & tips op een rijtje gezet in de ‘Opschalingsgids psychosociale oncologie’.

Landelijke opschaling, waarbij de innovatie beschikbaar wordt gemaakt voor patiënten van Groningen tot Maastricht, blijft veelal uit. In deze gids wordt een gezamenlijke denk- en werkwijze gepresenteerd waarbij tijdige aandacht voor dit opschalingsproces en de daarbij horende randvoorwaarden op het gebied van de organisatie van zorg centraal staan.

  • Hoe kunnen onderzoekers en zorgprofessionals bij de ontwikkeling van zorgaanbod of een eHealth programma al rekening houden met brede beschikbaarheid?
  • Waar moet je rekening mee houden om een zorgaanbod landelijk uit te kunnen rollen?

De Opschalingsgids psychosocialeoncologie helpt bij het vergroten van landelijke beschikbaarheid van psychosociale interventies. Vol tips en adviezen voor onderzoekers en zorgprofessionals die zorgaanbod ontwikkelen voor mensen die leven met of na kanker.

Voor meer informatie en de gids zelf kunt u kijken op de webpagina opschalen interventies of kunt u mailen naar opschalen@iknl.nl. Verspreiding van dit bericht binnen uw netwerk wordt op prijs gesteld.

Opschalingsgids Psychosociale Oncologie (pdf)

Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder