Opschalingsgids psychosociale oncologie

De ‘Opschalingsgids psychosociale oncologie’ van IKNL is gericht op het bevorderen van succesvolle landelijke implementatie van evidence-based psychosociale innovaties. Dit is nodig omdat ondanks de toenemende inzet op het gebied van implementatie en implementatieonderzoek, de beschikbaarheid van deze innovaties voor patiënten achterblijft.

Veel mensen die leven met of na kanker hebben behoefte aan psychosociale zorg of ondersteuning. Hoe zorgen we dat effectieve hulp beschikbaar komt door heel Nederland? IKNL heeft de voorwaarden & tips op een rijtje gezet in de ‘Opschalingsgids psychosociale oncologie’.

Landelijke opschaling, waarbij de innovatie beschikbaar wordt gemaakt voor patiënten van Groningen tot Maastricht, blijft veelal uit. In deze gids wordt een gezamenlijke denk- en werkwijze gepresenteerd waarbij tijdige aandacht voor dit opschalingsproces en de daarbij horende randvoorwaarden op het gebied van de organisatie van zorg centraal staan.

  • Hoe kunnen onderzoekers en zorgprofessionals bij de ontwikkeling van zorgaanbod of een eHealth programma al rekening houden met brede beschikbaarheid?
  • Waar moet je rekening mee houden om een zorgaanbod landelijk uit te kunnen rollen?

De Opschalingsgids psychosocialeoncologie helpt bij het vergroten van landelijke beschikbaarheid van psychosociale interventies. Vol tips en adviezen voor onderzoekers en zorgprofessionals die zorgaanbod ontwikkelen voor mensen die leven met of na kanker.

Voor meer informatie en de gids zelf kunt u kijken op de webpagina opschalen interventies of kunt u mailen naar opschalen@iknl.nl. Verspreiding van dit bericht binnen uw netwerk wordt op prijs gesteld.

Opschalingsgids Psychosociale Oncologie (pdf)

Gerelateerd nieuws

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Kanker in Nederland: Sociaaleconomische verschillen deel 3 Mensen met een lager inkomen in Nederland leven gemiddeld korter en hebben minder kans om kanker te overleven dan mensen met een hoger inkomen. Ook ervaren ze een verminderde kwaliteit van leven bij of na kanker. Dit blijkt uit ons nieuwste onderzoek naar sociaaleconomische ongelijkheid in de kankerzorg. De resultaten worden vanavond gepresenteerd en toegelicht tijdens het IKNL-symposium "Gezondheidsverschillen bij kanker in Nederland: Hoe dichten we de kloof?” lees verder

Overleving mensen met kanker in Nederland verder gestegen

nieuwe behandelmethodes De overlevingskansen van patiënten met kanker zijn in 20 jaar bemoedigend gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) voor 2020-2022, die IKNL heeft gepubliceerd. We zien bij verschillende soorten kanker aanzienlijke verbeteringen in de driejaarsoverleving. Dit komt door nieuwe behandelmethodes met onder meer innovatieve geneesmiddelen, en door betere diagnostiek. De vijfjaarsoverleving voor de periode 2018-2022 is ten opzichte van 2013-2017 gestegen met 2 procentpunt naar 68%. Van alle patiënten bij wie in de periode 2018-2022 kanker is vastgesteld zal ruim twee derde (68%) de eerste 5 jaar na de ziekte overleven. lees verder