Kom ook naar het Kankeroverleverschap Symposium

Tijdens het 4e Kankeroverleverschap Symposium op 12 april aanstaande bespreken zorgverleners en belangenbehartigers van patiëntenorganisaties hoe de zorg bij en na kanker kan verbeteren. Daarbij is veel aandacht voor de gevolgen van kanker. Door een stijging in overleving, gecombineerd met een toename in het aantal mensen dat kanker krijgt, zijn er steeds meer mensen die leven met of na kanker. Veel mensen ervaren echter tot lange tijd na de behandeling of zelfs blijvend klachten van de ziekte en/of behandeling, de zogenaamde ‘late gevolgen’, zoals chronische vermoeidheid.

Programma

Prof. dr. Angela Maas zal tijdens dit symposium haar visie geven op het nieuwe IKNL-rapport ‘Kankerzorg in Beeld: Leven met en na kanker’. Het rapport geeft een overzicht van klachten na kanker, de omvang van dit probleem en de impact die het heeft bij het groeiende aantal mensen dat leeft met of na kanker. Zij zal ingegaan op wat de taak hierbij is voor de zorgprofessional en hoe we dat samen kunnen gaan aanpakken. 


Vervolgens zal Prof. dr. Carla van Herpen in haar lezing haar visie geven op de zorg voor patiënten met zeldzame kankers. Een jaar geleden is de problematiek rondom zeldzame kanker in Nederland voor het eerst beschreven in het rapport 'Kankerzorg in Beeld: zeldzame kanker'. Van Herpen belicht de stappen die het afgelopen jaar hierin zijn gemaakt om het perspectief voor mensen met een zeldzame vorm van kanker te verbeteren. Ook beschrijft ze de specifieke uitdagingen als het gaat om het kankeroverleverschap van deze groep patiënten.

Werksessies

Late effecten
o Lezing & discussie: Het voorkomen van late effecten door selectie aan de deur door Drs. Anne van den Hoek – radiotherapeut-oncoloog, UMCG en Predictiemodellen en verzekerbaarheid door Dr. Marissa van Maaren – postdoc onderzoeker, IKNL

Organisatie van zorg
o Debat met o.a. prof. dr. Henk Verheul - internist-oncoloog, Amsterdam UMC, Amsterdam

Psychosociale en fysieke effecten -prehabilitatie
o Workshop: Tijdens deze werksessie zal dr. Stefan van Rooijen ingaan op het belang van prehabilitatie, het verbeteren van de conditie voor de operatie, voor de patiënt, de zorg en de maatschappij. 

Werk en werkhervatting 
o Workshop: Hoe krijgen we de zorg rondom werk en de oncologische zorg bij elkaar? Door drs. Cobi Oostveen – bedrijfsarts/bedrijfsartsconsulent oncologie en drs. Desirée Dona – bedrijfsarts/klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

Het programma wordt dagelijks geupdate. Bekijk op deze congreswebsite ook de filmpjes van lezingen van het symposium vorig jaar. 

Doelgroepen

Dit symposium is bedoeld voor internist-oncologen, kinderarts-oncologen, radiotherapeut-oncologen, (kinder-)hematologen, chirurgen, longartsen, cardiologen, gynaecologen, urologen, MDL-artsen, geriaters, huisartsen, revalidatieartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, gespecialiseerd verpleegkundigen, ziekenhuisapothekers en openbare apothekers, psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten,  fysiotherapeuten, verzekeraars, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen. 

Accreditatie

Er is accreditatie aangevraagd voor ABAN, ADAP, NIP, ABSG, V&VN, Verpleegkundig Specialisten en Fysiotherapeuten.

Aanmelden

Deelnamekosten bedragen 99,75 euro. U kunt zich aanmelden via dit inschrijfformulier.

Locatie 

Het 4e Nationale Kankeroverleverschap Symposium wordt op vrijdag 12 april 2019 gehouden in Cultuur- en Congrescentrum Antropia te Driebergen. Dit is op loopafstand (5 minuten) van station Driebergen-Zeist.

Gerelateerd nieuws

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder