Inventarisatie knelpunten bij revisie richtlijn ‘Palliatieve sedatie’

Een multidisciplinaire richtlijncommissie is in februari 2019 gestart met de revisie van de KNMG richtlijn Palliatieve sedatie volgens de evidence based methodiek. Dit gebeurt op initiatief van KNMG en IKNL. De richtlijn is naar verwachting eind 2020 gereed en is dan te raadplegen op Pallialine.nl en via de app PalliArts. De richtlijn wordt dan ook aangeboden bij de Richtlijnendatabase (FMS) en het Register (ZiN).

Knelpuntenenquête

Een uitgebreide knelpuntenanalyse maakt deel uit van de herzieningsprocedure van de richtlijn. Relevante beroeps- en wetenschappelijke verenigingen zijn gevraagd de enquête onder hun leden te verspreiden. Zorgverleners kunnen via een enquête knelpunten benoemen die volgens hen in de herziene richtlijn aan de orde dienen te komen. De richtlijncommissie heeft al enkele knelpunten geformuleerd en opgenomen in de enquête. Zorgverleners kunnen laten weten aan welke knelpunten zij prioriteit geven en kunnen de lijst met knelpunten zelf aanvullen. Het patiëntenperspectief wordt geïnventariseerd in een aparte vragenlijst. De richtlijncommissie kan op basis van deze inventarisaties een aantal vragen voor literatuuronderzoek opstellen om de richtlijn zo optimaal mogelijk te onderbouwen.

Enquête invullen?

De enquête is online beschikbaar en in te vullen tot uiterlijk 26 april a.s. Het invullen van de enquête bedraagt ongeveer 10 minuten. Vul de vragenlijst nu in!

Samenstelling van de richtlijncommissie

In de richtlijncommissie zitten vertegenwoordigers van NHG, NIV, NVA, NVN, NVVC, NVALT, NVKG, KNMP, Verenso, V&VN en Patiëntenfederatie Nederland. De commissie is aangevuld met een ethicus en een jurist en wordt ondersteund door een literatuuronderzoeker, procesbegeleiders van het IKNL en een adviseur van de KNMG.  

De klankbordgroep bestaat uit gemandateerde leden van De Geneeskundestudent, VGVZ, NVZA, NVVP, V&VN en een ethicus namens de KNMG. Bij de NVAVG ligt het verzoek om een klankbordlid te mandateren. Voorzitter van de richtlijncommissie is Henriëtte van der Horst (huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC, locatie VUmc). Carel Veldhoven (kaderhuisarts palliatieve zorg, voorzitter PalHAG en arts pijn en palliatieve geneeskunde Radboudumc) is vicevoorzitter. De KNMG en het IKNL zorgen voor de procesbegeleiding van de richtlijn. IKNL financiert de richtlijnherziening. 

Meer informatie

• De richtlijnen voor de palliatieve zorg zijn te raadplegen op www.pallialine.nl.
• In de IKNL-webshop staat een overzicht met samenvattingskaarten
• De app PalliArts is (kosteloos) te downloaden in de App Store en Google Playstore
• Meer informatie is verkrijgbaar bij Naomi Reitsma adviseur palliatieve zorg en procesbegeleider.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder