Inventarisatie knelpunten bij revisie richtlijn ‘Palliatieve sedatie’

Een multidisciplinaire richtlijncommissie is in februari 2019 gestart met de revisie van de KNMG richtlijn Palliatieve sedatie volgens de evidence based methodiek. Dit gebeurt op initiatief van KNMG en IKNL. De richtlijn is naar verwachting eind 2020 gereed en is dan te raadplegen op Pallialine.nl en via de app PalliArts. De richtlijn wordt dan ook aangeboden bij de Richtlijnendatabase (FMS) en het Register (ZiN).

Knelpuntenenquête

Een uitgebreide knelpuntenanalyse maakt deel uit van de herzieningsprocedure van de richtlijn. Relevante beroeps- en wetenschappelijke verenigingen zijn gevraagd de enquête onder hun leden te verspreiden. Zorgverleners kunnen via een enquête knelpunten benoemen die volgens hen in de herziene richtlijn aan de orde dienen te komen. De richtlijncommissie heeft al enkele knelpunten geformuleerd en opgenomen in de enquête. Zorgverleners kunnen laten weten aan welke knelpunten zij prioriteit geven en kunnen de lijst met knelpunten zelf aanvullen. Het patiëntenperspectief wordt geïnventariseerd in een aparte vragenlijst. De richtlijncommissie kan op basis van deze inventarisaties een aantal vragen voor literatuuronderzoek opstellen om de richtlijn zo optimaal mogelijk te onderbouwen.

Enquête invullen?

De enquête is online beschikbaar en in te vullen tot uiterlijk 26 april a.s. Het invullen van de enquête bedraagt ongeveer 10 minuten. Vul de vragenlijst nu in!

Samenstelling van de richtlijncommissie

In de richtlijncommissie zitten vertegenwoordigers van NHG, NIV, NVA, NVN, NVVC, NVALT, NVKG, KNMP, Verenso, V&VN en Patiëntenfederatie Nederland. De commissie is aangevuld met een ethicus en een jurist en wordt ondersteund door een literatuuronderzoeker, procesbegeleiders van het IKNL en een adviseur van de KNMG.  

De klankbordgroep bestaat uit gemandateerde leden van De Geneeskundestudent, VGVZ, NVZA, NVVP, V&VN en een ethicus namens de KNMG. Bij de NVAVG ligt het verzoek om een klankbordlid te mandateren. Voorzitter van de richtlijncommissie is Henriëtte van der Horst (huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC, locatie VUmc). Carel Veldhoven (kaderhuisarts palliatieve zorg, voorzitter PalHAG en arts pijn en palliatieve geneeskunde Radboudumc) is vicevoorzitter. De KNMG en het IKNL zorgen voor de procesbegeleiding van de richtlijn. IKNL financiert de richtlijnherziening. 

Meer informatie

• De richtlijnen voor de palliatieve zorg zijn te raadplegen op www.pallialine.nl.
• In de IKNL-webshop staat een overzicht met samenvattingskaarten
• De app PalliArts is (kosteloos) te downloaden in de App Store en Google Playstore
• Meer informatie is verkrijgbaar bij Naomi Reitsma adviseur palliatieve zorg en procesbegeleider.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder