Inventarisatie knelpunten bij revisie richtlijn ‘Palliatieve sedatie’
Een multidisciplinaire richtlijncommissie is in februari 2019 gestart met de revisie van de KNMG richtlijn Palliatieve sedatie volgens de evidence based methodiek. Dit gebeurt op initiatief van KNMG en IKNL. De richtlijn is naar verwachting eind 2020 gereed en is dan te raadplegen op Pallialine.nl en via de app PalliArts. De richtlijn wordt dan ook aangeboden bij de Richtlijnendatabase (FMS) en het Register (ZiN).
Knelpuntenenquête
Een uitgebreide knelpuntenanalyse maakt deel uit van de herzieningsprocedure van de richtlijn. Relevante beroeps- en wetenschappelijke verenigingen zijn gevraagd de enquête onder hun leden te verspreiden. Zorgverleners kunnen via een enquête knelpunten benoemen die volgens hen in de herziene richtlijn aan de orde dienen te komen. De richtlijncommissie heeft al enkele knelpunten geformuleerd en opgenomen in de enquête. Zorgverleners kunnen laten weten aan welke knelpunten zij prioriteit geven en kunnen de lijst met knelpunten zelf aanvullen. Het patiëntenperspectief wordt geïnventariseerd in een aparte vragenlijst. De richtlijncommissie kan op basis van deze inventarisaties een aantal vragen voor literatuuronderzoek opstellen om de richtlijn zo optimaal mogelijk te onderbouwen.
Enquête invullen?
De enquête is online beschikbaar en in te vullen tot uiterlijk 26 april a.s. Het invullen van de enquête bedraagt ongeveer 10 minuten. Vul de vragenlijst nu in!
Samenstelling van de richtlijncommissie
In de richtlijncommissie zitten vertegenwoordigers van NHG, NIV, NVA, NVN, NVVC, NVALT, NVKG, KNMP, Verenso, V&VN en Patiëntenfederatie Nederland. De commissie is aangevuld met een ethicus en een jurist en wordt ondersteund door een literatuuronderzoeker, procesbegeleiders van het IKNL en een adviseur van de KNMG.
De klankbordgroep bestaat uit gemandateerde leden van De Geneeskundestudent, VGVZ, NVZA, NVVP, V&VN en een ethicus namens de KNMG. Bij de NVAVG ligt het verzoek om een klankbordlid te mandateren. Voorzitter van de richtlijncommissie is Henriëtte van der Horst (huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC, locatie VUmc). Carel Veldhoven (kaderhuisarts palliatieve zorg, voorzitter PalHAG en arts pijn en palliatieve geneeskunde Radboudumc) is vicevoorzitter. De KNMG en het IKNL zorgen voor de procesbegeleiding van de richtlijn. IKNL financiert de richtlijnherziening.
- Bekijk de samenstelling van de richtlijncommissie.
Meer informatie
• De richtlijnen voor de palliatieve zorg zijn te raadplegen op www.pallialine.nl.
• In de IKNL-webshop staat een overzicht met samenvattingskaarten.
• De app PalliArts is (kosteloos) te downloaden in de App Store en Google Playstore.
• Meer informatie is verkrijgbaar bij Naomi Reitsma adviseur palliatieve zorg en procesbegeleider.
Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verderTijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.
lees verder