Netwerkvorming stimuleren met behulp van spiegelinformatie

IKNL verkent in samenspraak met de Taskforce Oncologie en de Plenaire Visitatiecommissie als adviescommissie van IKNL op welke wijze de kwaliteit en organisatie van de oncologische zorg in netwerkverband het beste kan worden gestimuleerd en geëvalueerd. Daarvoor vinden het komende halfjaar enkele pilots plaats gericht op de zorg voor patiënten met schildklierkanker en gastro-enterologische tumoren.

Steeds meer zorgaanbieders in de eerste-, tweede- en derdelijn vormen met elkaar samenwerkingsverbanden (ook wel aangeduid met Comprehensive Cancer Networks (CCN’s)). Deze netwerken richten zich op het verlenen van hoogwaardige oncologische zorg in een regio en zijn cruciaal voor het bieden van toekomstbestendige oncologische zorg in Nederland. Ze waarborgen namelijk dat patiënten - ongeacht hun entreepunt in de zorg - optimale oncologische zorg ontvangen. 

Spiegelinformatie uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR)
De ambitie van de Taskforce Oncologie is om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van CCN’s. In dat kader heeft de taskforce IKNL gevraagd of en hoe spiegelinformatie uit de NKR kan helpen om netwerkvorming in Nederland te stimuleren. Tegelijk adviseerde de landelijke Plenaire Visitatiecommissie (PVC) IKNL het IKNL-visitatiemodel aan te passen richting tumorspecifieke evaluaties binnen netwerken.

Beide vragen worden vertaald in enkele pilots waarin een team van in- en externe experts de samenwerking in een netwerk van ziekenhuizen bespreekt. Zij gebruiken hierbij spiegelinformatie uit de NKR en een aantal beleidsdocumenten van het netwerk, zoals samenwerkingsafspraken en transmurale zorgpaden. Het doel is om succes- en knelpunten te signaleren waarmee het netwerk aan de slag kan om de onderlinge samenwerking en kwaliteit van zorg te verbeteren 

Vervolgstappen
Aan de hand van de ervaringen en uitkomsten van de pilots bepalen IKNL, de Taskforce Oncologie en de PVC de verdere strategie om de oncologische samenwerkingsverbanden te stimuleren en ondersteunen.

  • Meer informatie over netwerkvorming is verkrijgbaar bij René Limbeek, 088-2346649).

Gerelateerd nieuws

COVID-19 en kanker: terugblik op de pandemie

Terugblik op COVID-19 pandemie

Tussen september 2020 en februari 2023 werden binnen het COVID-19 programma van ZonMW en het landelijke project 'COVID en kanker in Nederland' tientallen studies verricht om het effect van de pandemie op de oncologische zorg in kaart te brengen én hiervan te leren. Op een speciale themapagina delen we de belangrijkste resultaten.

lees verder

Tijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Promovendus Manon Boddaert over hoogwaardige palliatieve zorg voor iedereen

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg. 

lees verder