Multidisciplinaire richtlijn Maagcarcinoom modulair gereviseerd

Maart 2017 is de modulair gereviseerde, multidisciplinaire (evidence based) richtlijn Maagcarcinoom op www.oncoline.nl gepubliceerd. Deze richtlijn is bestemd voor alle professionals die betrokken zijn bij de diagnostiek, behandeling en begeleiding van patiënten met een maagcarcinooom. De richtlijn Maagcarcinoom (2009) is in twee fasen gereviseerd. De eerste fase bestond uit modulaire aanpassingen die medio 2016 al zijn gepubliceerd. In de tweede fase, die maart 2017 is afgerond, zijn onderstaande modules herzien.
 

De module ‘Early gastric cancer’ over behandeling van vroegcarcinoom bevat niet alleen een update van de ‘oude’ vergelijking tussen endoscopische mucosale resectie (EMR) en endoscopische submucosale dissectie (ESD), maar vergelijkt nu ook de effecten van beide varianten afzonderlijk ten opzichte van chirurgische maagresectie.

In de module ‘Chirurgie’ is het onderdeel lymfadenectomie (inclusief de bijbehorende bijlage over maagresectietechniek) geactualiseerd. Daarnaast zijn twee geheel nieuwe onderdelen (laparoscopische versus open maagresectie; omentectomie) toegevoegd. In de module ‘Pathologie’ is een grotendeels op internationale aanbevelingen gebaseerd hoofdstuk toegevoegd over Her2Neu-mutaties. Ook de bijlage met door pathologen gebruikte definities is geactualiseerd.

In de module ‘Voeding’ zijn de overwegingen met betrekking tot het postoperatief (voedings)beleid geactualiseerd. Deze zijn met name gebaseerd op een update van het Handboek Voeding bij kanker. Op basis daarvan zijn enkele aanbevelingen toegevoegd.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie

chirurgen operatie

Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.
 

lees verder

Opmars van immunotherapie bij uitgezaaide slokdarm- en maagkanker

Rapport slokdarm-maagkanker 2024 Immunotherapie in combinatie met chemotherapie is sterk in opkomst als behandeling voor patiënten met uitgezaaide slokdarmkanker. Dat blijkt uit het rapport ‘Slokdarm- en maagkanker in Nederland 2024’ dat vanmiddag gepresenteerd wordt. Daarin staat ook dat de incidentie van slokdarmkanker blijft stijgen. Die stijging is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal patiënten met adenocarcinoom. Voor dat type kanker zijn overgewicht en reflux de belangrijkste risicofactoren.  lees verder