Kanker.nl is krachtig instrument voor patiëntenvoorlichting 2.0

De tijd dat patiënten met een papieren brochure de spreekkamer uitliepen, is voorbij. Onderzoek toont aan dat de meeste patiënten behoefte hebben om thuis online extra informatie op te zoeken. Kanker.nl sluit precies aan bij  de onderwerpen die u als zorgverlener heeft besproken met uw patiënt. De website kanker.nl is bij de meeste zorgprofessionals bekend; echter onderzoek uit 2016 toont aan dat een groot deel van de zorgverleners nauwelijks bekend is met de inhoud ervan. Dat kan zorgverleners ervan weerhouden om patiënten actief te verwijzen naar deze site. Tijd om eens op een rij te zetten wat kanker.nl te bieden heeft aan zorgprofessionals én patiënten:

Betrouwbare, medische informatie opgesteld volgens actuele, oncologische richtlijnen en gecheckt door professionals.

  • In de bibliotheek zijn zorgpaden te vinden van 125 kankersoorten met begrijpelijke informatie over diagnose, behandelingen en gevolgen.

  • De discussiegroepen (onder toezicht van moderatoren) bieden inzicht in welke vragen er leven onder patiënten.

  • Zorgverleners kunnen onderzoeksvragen (gesegmenteerd) voorleggen aan (een grote groep) patiënten via het panel van kanker.nl.

  • Mogelijkheid om informatie op maat te e-mailen naar patiënten via kanker.nl/inforium

  • Binnen kanker.nl is een verwijsgids kanker beschikbaar om patiënten te verwijzen naar een gespecialiseerde zorgverlener in de buurt voor aanvullende zorg of behandeling (zoals fysiotherapeut, psycholoog, diëtist etc.).

  • Kanker.nl stelt graag haar informatie over kankersoorten, behandelingen etc. beschikbaar aan websites van ziekenhuizen (gratis delen van content)



Samenwerking IKNL en kanker.nl

De laatste jaren krijgt IKNL steeds vaker de vraag van patiënten(organisaties) om kennis over kanker te vertalen naar begrijpelijke informatie en deze rechtstreeks toegankelijk te maken voor patiënten. Doel is om het gezamenlijke besluitvormingstraject tussen patiënt en zorgverlener te ondersteunen. Om deze kennis daadwerkelijk bij de patiënt te krijgen, werkt IKNL nauw samen met het platform kanker.nl. Wat levert IKNL zoal aan kanker.nl: 

  • Verwijsgids Kanker

  • Onderzoek bij kanker (trialoverzicht)

  • IKNL houdt kanker.nl op de hoogte bij herziening van de oncologische richtlijnen, zodat de medische informatie op kanker.nl altijd actueel blijft

  • IKNL levert informatie over bijwerkingen van oncolytica

  • In de toekomst gaat IKNL overlevingscijfers (per kankersoort) leveren vanuit de NKR en beschikbaar stellen aan kanker.nl

Inforium-module biedt Informatie op maat 
Zorgverleners die patiënten willen verwijzen naar specifieke informatie op kanker.nl kunnen gebruik maken van de Inforium-module. Inforiums zijn informatieblokjes met patiënteninformatie over een bepaalde kankersoort, behandeling of thema, bijvoorbeeld vermoeidheid. Als zorgverlener kunt u bepaalde informatie selecteren, een preview bekijken en vervolgens mailen naar een patiënt. Thuis opent de patiënt de mail, klikt op de link en is met een muisklik meteen op de juiste pagina op kanker.nl. Zo is goede en betrouwbare informatie veel makkelijker beschikbaar dan zelf te zoeken via Google.

Workshop kanker.nl aanvragen
Kanker.nl geeft in samenwerking met IKNL workshops voor zorgprofessionals. In deze workshop krijgt u inzicht in welke informatie op kanker.nl gepubliceerd staat, welke ondersteunende diensten er geboden worden en hoe kanker.nl optimaal gebruikt kan worden als instrument ter ondersteuning van de patiëntenvoorlichting. Omdat kanker.nl maandelijks door 370.000 bezoekers wordt bekeken, kunnen we ook een cijfermatig overzicht geven met de laatste trends, top-10 topics, etc. De workshops kunnen georganiseerd worden voor groepen als:

  • oncologiecommissies

  • verpleegkundige werkgroepen

  • verpleegkundigen in de thuiszorg

De workshops kunnen op verzoek algemeen van opzet zijn of juist tumorspecifiek worden ingericht. Heeft u interesse in een workshop over kanker.nl in uw organisatie? Stuur dan een mail naar Monique Becker. Promotiemateriaal over kanker.nl zoals visitekaartjes, flyers en posters zijn te bestellen via de webshop van IKNL.

Gerelateerd nieuws

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder