IKNL: barrières beperken om ‘personalized medicine’ te bespoedigen

Bestuursvoorzitter Peter Huijgens heeft namens IKNL in een brief aan minister Edith Schippers (VWS) zijn steun betuigd aan de oproep van het biomedisch onderzoeksveld in Nederland om toekomstbestendige wetgeving te realiseren voor de convergentie van medische zorg en medisch-wetenschappelijk onderzoek. De initiële oproep daartoe is afkomstig van de Biobanking and Biomolecular Research lnfrastructure (BBMRI NL), het Parelsnoer Instituut, Federa en de Commissie REgelgeving ONderzoek (COREON).

In de brief aan minister Schippers onderschrijft IKNL het beeld dat barrières in wet- en regelgeving zo veel mogelijk beperkt dienen te worden om verdere ontwikkeling van ‘personalized medicine’ in Nederland te kunnen bespoedigen. ‘Synchronisatie van wet- en regelgeving die betrekking hebben op wetenschappelijk onderzoek kan daarbij worden gezien als een belangrijk uitgangspunt’, aldus Huijgens.

Ruimere bevoegdheden
Meer specifiek geldt voor IKNL dat groot belang wordt gehecht aan het mogen gebruik van een gepseudonimiseerde vorm van het Burgerservicenummer ten behoeve van wetenschappelijk en medisch statistisch onderzoek. Momenteel is die bevoegdheid - kort gezegd – uitsluitend voorbehouden aan 'zorgaanbieders' in de zin van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Diverse organisaties die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek en statistiek voldoen op dit moment niet aan deze omschrijving met alle gevolgen van dien. 

Synchronisatie en verruiming van wet- en regelgeving draagt bij aan de mogelijkheid tot unieke identificatie van natuurlijke personen wat op haar beurt bijdraagt aan een hogere betrouwbaarheid en kwaliteit van medisch wetenschappelijk onderzoek en statistische analyses. Om die reden pleiten BBMR, PSI, Federa, Coreon en IKNL voor het bevorderen van 'toekomstbestendige' wetgeving.

Innovatieve wetgeving
De initiatiefnemers beschouwen de convergentie van de bestaande wet- en regelgeving als een 'moderniseringsvraagstuk' dat gebaat kan zijn bij de inzet van innovatieve wetgevingsinstrumenten, zoals doelregelgeving, 'a right to challenge', een wettelijke experimenteerbepaling en regels voor delegatie en/of decentralisatie van bevoegdheden.

Gerelateerd nieuws

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder