IKNL: barrières beperken om ‘personalized medicine’ te bespoedigen

Bestuursvoorzitter Peter Huijgens heeft namens IKNL in een brief aan minister Edith Schippers (VWS) zijn steun betuigd aan de oproep van het biomedisch onderzoeksveld in Nederland om toekomstbestendige wetgeving te realiseren voor de convergentie van medische zorg en medisch-wetenschappelijk onderzoek. De initiële oproep daartoe is afkomstig van de Biobanking and Biomolecular Research lnfrastructure (BBMRI NL), het Parelsnoer Instituut, Federa en de Commissie REgelgeving ONderzoek (COREON).

In de brief aan minister Schippers onderschrijft IKNL het beeld dat barrières in wet- en regelgeving zo veel mogelijk beperkt dienen te worden om verdere ontwikkeling van ‘personalized medicine’ in Nederland te kunnen bespoedigen. ‘Synchronisatie van wet- en regelgeving die betrekking hebben op wetenschappelijk onderzoek kan daarbij worden gezien als een belangrijk uitgangspunt’, aldus Huijgens.

Ruimere bevoegdheden
Meer specifiek geldt voor IKNL dat groot belang wordt gehecht aan het mogen gebruik van een gepseudonimiseerde vorm van het Burgerservicenummer ten behoeve van wetenschappelijk en medisch statistisch onderzoek. Momenteel is die bevoegdheid - kort gezegd – uitsluitend voorbehouden aan 'zorgaanbieders' in de zin van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Diverse organisaties die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek en statistiek voldoen op dit moment niet aan deze omschrijving met alle gevolgen van dien. 

Synchronisatie en verruiming van wet- en regelgeving draagt bij aan de mogelijkheid tot unieke identificatie van natuurlijke personen wat op haar beurt bijdraagt aan een hogere betrouwbaarheid en kwaliteit van medisch wetenschappelijk onderzoek en statistische analyses. Om die reden pleiten BBMR, PSI, Federa, Coreon en IKNL voor het bevorderen van 'toekomstbestendige' wetgeving.

Innovatieve wetgeving
De initiatiefnemers beschouwen de convergentie van de bestaande wet- en regelgeving als een 'moderniseringsvraagstuk' dat gebaat kan zijn bij de inzet van innovatieve wetgevingsinstrumenten, zoals doelregelgeving, 'a right to challenge', een wettelijke experimenteerbepaling en regels voor delegatie en/of decentralisatie van bevoegdheden.

Gerelateerd nieuws

Statistische voorspelmodellen kunnen kankerzorgkeuzes ondersteunen met informatie op maat

cover proefschrift Carolien Maas Er is een groeiende behoefte in de oncologie aan op maat gemaakte informatie over het ziekteverloop en welke behandeling het beste werkt voor een individuele patiënt. Carolien Maas (IKNL/Erasmus MC) biedt met haar promotieonderzoek belangrijke inzichten voor het voorspellen van prognoses en behandeleffecten bij patiënten met kanker. Deze inzichten ondersteunen clinici en patiënten bij het maken van beter geïnformeerde keuzes.  lees verder

European Cancer Information System geüpdatet voor beter inzicht in Europese kankertrends

European Cancer Information System Het European Cancer Information System (ECIS) is vernieuwd en bevat nu de meest actuele cijfers over kanker in Europa. Deze update is mogelijk gemaakt door gegevens van meer dan 125 kankerregistraties in 32 landen – waaronder IKNL. De coördinatie ligt bij het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie. lees verder