Zorgpad geeft impuls aan samenwerking binnen tumorwerkgroepen
UMC Utrecht Cancer Center heeft IKNL vorig jaar (2015) gevraagd ondersteuning te bieden bij het opzetten van circa dertig oncologische zorgpaden. Het doel, het schematisch weergeven van de hoofdprocessen per tumortype en een aantal (generieke) behandelmodules voor alle tumorsoorten, is bijna afgerond. Begin 2016 wordt hieraan in samenwerking met professionals in het UMC Utrecht de laatste hand gelegd. Uit reacties blijkt dat de zorgpaden en modules beter inzicht geven in zorgprocessen elders in het ziekenhuis. Verder denkt IKNL mee over de implementatie van deze zorgpaden.
Voor elke tumorsoort is een ‘driehoek van invloed’ gecreëerd, bestaande uit een medicus, een manager en een verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist treedt op als ‘kartrekker’ van het zorgpad. Daarnaast zijn de activiteiten rondom de zorgpaden geborgd binnen twaalf multidisciplinaire tumorwerkgroepen in het UMC Utrecht. Elk zorgpad bestaat uit meerdere niveaus, maar begint altijd met een stroomschema van het hoofdproces. Dit maakt inzichtelijk welke stappen en behandelopties er in een zorgpad zijn.
Het tweede niveau (de zogeheten modules) geeft een beschrijving van specifieke onderdelen binnen het hoofdproces (bijvoorbeeld de sneldiagnostiek, chirurgische behandeling of radiotherapie) en maakt tevens zichtbaar welke zorgverlener(s) bij elke stap betrokken is. Het derde niveau geeft inzicht in de diverse protocollen en/of werkafspraken.
Effecten
Zorgverleners reageren positief op de aanpak en het eindresultaat. ‘Ik begrijp nu dat een zorgpad een middel kan zijn om beter samen te werken als team.’ Ook leveren de zorgpaden en modules beter inzicht in het zorgproces elders in het ziekenhuis: ‘Ik heb meer inzicht gekregen in de deelprocessen waar ik zelf minder bij betrokken ben.’ Zelfs voor collega’s die geruime tijd binnen een afdeling werken, kan een helder beschreven zorgpad nog nieuwe informatie opleveren: ‘Wat fijn dat jullie deze brei aan informatie hebben omgezet naar een overzichtelijk schema. Dit heeft mij geholpen beter inzicht te krijgen in de onderlinge verbanden. En dan werk ik toch al een paar jaar op deze poli!’
Ook de voorzitter van het UMC Utrecht Cancer Center, prof.dr. Elsken van der Wall, onderstreept het nut van deze recente stap. “Dit integrale overzicht van onze zorgprocessen helpt ons als management team enorm bij het ondersteunen van onze zorgprofessionals in tumorwerkgroepen en zorgpadteams. Zo hebben wij nu een helder overzicht over welke afdelingen waarbij zijn betrokken en welke behandelopties of studies onderdeel zijn van het zorgpad. Bovendien kunnen we op deze manier voor onze patiënten maar ook voor onze partnerziekenhuizen inzichtelijk maken hoe ons zorgproces verloopt.”
Vervolg
Nu de dertig zorgpaden / modules nagenoeg gereed zijn, wordt binnen de projectgroep nagedacht over het vervolg. Het gaat hierbij onder meer om een format voor een patiëntenversie en digitalisering. Ook wordt concreet gedacht aan een publicatie over het project. Inmiddels heeft een presentatie plaatsgevonden tijdens de werkconferentie van het UMC Utrecht Cancer Center.
De kennis die binnen dit project is opgedaan, is in principe ook beschikbaar voor andere projecten. Bijvoorbeeld voor het opstellen van transmurale zorgpaden met zorgverleners en zorginstellingen in de regio of voor het opzetten van samenwerkingsverbanden rond specifieke tumoren met andere ziekenhuizen. Want, zoveel is duidelijk, het beschrijven van een zorgpad is slechts het begin op weg naar betere zorg.
-
Meer informatie over zorgpaden en zorgmodules is verkrijgbaar bij Marlene Middelburg, senior adviseur oncologische zorg.
Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verderUitkomsten knelpunteninventarisatie Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase

De richtlijnen Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase worden momenteel herzien. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk hebben we aan zorgprofessionals, patiënten en naasten gevraagd om knelpunten in de zorg rond deze onderwerpen door te geven. Onlangs werden de resultaten bekend van deze knelpuntenenquêtes.
lees verder