EMBRAZE realiseert samenwerkingsafspraken slokdarm- en maagkanker
Zeven ziekenhuizen en twee radiotherapie-instituten in Zuidwest-Nederland zijn een oncologisch samenwerkingsverband aangegaan onder de naam EMBRAZE, een acroniem voor Erasmus MC, Brabant en Zeeland. IKNL ondersteunt dit netwerk met onder andere gedetailleerde, tumorspecifieke rapportages. Mede op basis van deze informatie zijn de betrokken instellingen met elkaar in overleg gegaan over verdere intensivering van hun samenwerking. Een van de eerste resultaten is de ontwikkeling van een organisatie-overstijgend zorgpad voor patiënten met slokdarm- of maagkanker.
Op verzoek van EMBRAZE bieden adviseurs van IKNL de tumorwerkroepen binnen het netwerk ondersteuning bij het opstellen van netwerkstandaarden. Zo vond dit voorjaar een bijeenkomst plaats, waarbij een brede groep zorgprofessionals het gewenste zorgproces voor patiënten met slokdarm- of maagkanker hebben uitgetekend. Het resultaat was een gezamenlijke schets van het gehele zorgtraject, vanaf verwijzing, diagnostiek en behandeling tot aan nazorg en palliatieve zorg.
Het uitgangspunt is het hele zorgtraject voor patiënten met slokdarm- of maagkanker zo goed en efficiënt mogelijk in te richten volgens de richtlijnen met een optimale balans tussen het aanbieden van de beste zorg op de juiste plaats en met behoud van de zorg dichtbij huis (bijvoorbeeld voor diagnostisch onderzoek en nazorg). Een belangrijk onderdeel van het zorgtraject is het regionaal MDO, dat eveneens op verzoek van de partners binnen EMBRAZE door IKNL onder de loep is genomen.
Dit najaar staat de implementatie van de netwerkstandaarden en verbeterpunten voor het MDO op de agenda. Daarbij zal ook gekeken worden hoe deze verbeteringen in samenwerking met alle betrokkenen het beste kan worden gemonitord en geborgd.
-
Meer informatie over het samenwerkingsverband EMBRAZE is verkrijgbaar via Jolanda van Hoeve of Anke van de Vegte (adviseurs oncologische zorg).
Verdiepende overlevingscijfers slokdarm- en maagkanker: meer duidelijkheid voor arts en patiënt

De overlevingscijfers van slokdarm- en maagkanker zijn de laatste decennia gunstiger geworden. Toch profiteert niet iedere patiënt hiervan. Onderzoekers Steven Kuijper (Amsterdam UMC) en Marieke Pape (IKNL) analyseerden in drie studies de cijfers om daarmee een duidelijker beeld te schetsen voor arts en patiënt.
lees verderOok na centralisatie praktijkvariatie bij behandeling slokdarm- en maagkanker

Ondanks verdere centralisatie voor operatieve zorg is er nog steeds sprake van praktijkvariatie bij de behandeling van slokdarm- en maagkanker in Nederland. Tegelijk zijn er goede voorbeelden van multidisciplinaire overleggen die bijdragen aan een betere behandeling. Dat blijkt uit het proefschrift ‘Insights in Variation in Oncological Upper GI practice’ van Josianne Luijten. Ze promoveert op 22 december aan het ErasmusMC.
lees verder