Brede Health Deal voor gerichte beslissingen in de kankerzorg

De oncologie ontwikkelt zich razendsnel. De hoeveelheid informatie maakt het haast onmogelijk om deze altijd op het juiste moment ter beschikking te hebben. Hierdoor is het mogelijk dat  individuele patiënten niet altijd de behandeling krijgen die voor hen optimaal werkt. Bij onderbehandeling worden de gewenste gezondheidsresultaten niet behaald, terwijl bij overbehandeling de belasting voor de patiënt en de kosten hoger zijn dan nodig. IT-gebaseerde beslissingsondersteuning kan erbij helpen om de relevante kennis op het juiste moment op een handige manier ter beschikking te hebben. Hierdoor worden artsen en patiënten ondersteund in het maken van de beste keuze voor een behandeling. Daarnaast kan Nederland zo zijn vooraanstaande positie behouden op het gebied van data en medische technologie.  

Om dit mogelijk te maken hebben de ministers Schippers (Volksgezondheid) en Kamp (Economische Zaken) samen met een groot aantal partijen waaronder IKNL op 8 juni 2016 een ‘Health Deal’ voor beslissingsondersteuning in de oncologie getekend. Deze Health Deal moet bijdragen aan optimale beschikbaarheid van medische informatie. Hierbij moet te allen tijde ook voldoende aandacht zijn voor het waarborgen van privacy, databescherming en patiëntveiligheid. 

Slimme beslissingsondersteuning
De komende jaren zetten alle partijen; patiëntenorganisaties, bedrijven, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, netwerk- en kennisinstellingen en overheid zich op hun eigen terrein in om met de ontwikkeling van dit soort slimme beslissingsondersteuning de oncologie in Nederland te verbeteren. Uiteindelijk moet het op een duurzame manier onderdeel worden van onze gezondheidszorg.

Minister Edith Schippers: ‘Het is geweldig dat zoveel partijen zich inzetten voor betere zorg. De medische wereld ontwikkelt zich razendsnel. Er zijn steeds meer verschillende en specifieke behandelingen mogelijk. Als patiënten sneller de voor hen beste behandeling krijgen maakt dat echt verschil. En tegelijkertijd is het enorm belangrijk dat verkeerde diagnoses of onterechte behandelingen voorkomen worden. Daar kan deze Health Deal een belangrijke bijdrage aan leveren.’

De Health Deal over beslisondersteuning in de kankerzorg is de eerste in zijn soort. De resultaten uit deze Health Deal kunnen mogelijk ook toegepast worden op andere zorginnovaties die geneeskunde op maat bevorderen. De komende tijd wordt gewerkt aan de totstandkoming van meerdere Health Deals op verschillende terreinen van de gezondheidszorg. 

Richtlijnen in de vorm van beslisbomen
IKNL geeft onder meer invulling aan de Health Deal door de ontwikkeling van Oncoguide, een beslissingsondersteuningssysteem op basis van richtlijnen. Door de richtlijnen opnieuw op te bouwen in de vorm van beslisbomen, gebruik makend van de Informatiestandaard oncologie, wordt het mogelijk om de richtlijnen in het EPD te integreren. Het systeem genereert automatisch de best toepasbare richtlijnaanbeveling door projectie van patiënt- en tumorkenmerken op de beslisboom. Oncoguide ondersteunt zo de besluitvormingsprocessen en maakt de oncologische zorg transparanter.
In 2016 werkt IKNL aan de implementatie middels een pilot in ziekenhuizen met verschillende ICT-systemen. De eerste resultaten worden met enthousiasme ontvangen door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties.

Ondertekenaars
De Health Deal is ondertekend door de ministeries van VWS en EZ, initiatiefnemers Medical Research Data Management (MRDM) en IBM Nederland, Academisch Medisch Centrum, het Antoni van Leeuwenhoek, Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo, Coöperatie VGZ, Zilveren Kruis, Menzis, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Health-RI, Integraal Kankercentrum Nederland, Dutch Institute for Clinical Auditing en Universiteit Twente. Aansluiting bij de Health Deal staat ook open voor andere geïnteresseerde partijen.

Lees hier de volledige tekst van de Health Deal decision support.

Gerelateerd nieuws

COVID-19 en kanker: terugblik op de pandemie

Terugblik op COVID-19 pandemie

Tussen september 2020 en februari 2023 werden binnen het COVID-19 programma van ZonMW en het landelijke project 'COVID en kanker in Nederland' tientallen studies verricht om het effect van de pandemie op de oncologische zorg in kaart te brengen én hiervan te leren. Op een speciale themapagina delen we de belangrijkste resultaten.

lees verder

Tijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Promovendus Manon Boddaert over hoogwaardige palliatieve zorg voor iedereen

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg. 

lees verder