Brede Health Deal voor gerichte beslissingen in de kankerzorg

De oncologie ontwikkelt zich razendsnel. De hoeveelheid informatie maakt het haast onmogelijk om deze altijd op het juiste moment ter beschikking te hebben. Hierdoor is het mogelijk dat  individuele patiënten niet altijd de behandeling krijgen die voor hen optimaal werkt. Bij onderbehandeling worden de gewenste gezondheidsresultaten niet behaald, terwijl bij overbehandeling de belasting voor de patiënt en de kosten hoger zijn dan nodig. IT-gebaseerde beslissingsondersteuning kan erbij helpen om de relevante kennis op het juiste moment op een handige manier ter beschikking te hebben. Hierdoor worden artsen en patiënten ondersteund in het maken van de beste keuze voor een behandeling. Daarnaast kan Nederland zo zijn vooraanstaande positie behouden op het gebied van data en medische technologie.  

Om dit mogelijk te maken hebben de ministers Schippers (Volksgezondheid) en Kamp (Economische Zaken) samen met een groot aantal partijen waaronder IKNL op 8 juni 2016 een ‘Health Deal’ voor beslissingsondersteuning in de oncologie getekend. Deze Health Deal moet bijdragen aan optimale beschikbaarheid van medische informatie. Hierbij moet te allen tijde ook voldoende aandacht zijn voor het waarborgen van privacy, databescherming en patiëntveiligheid. 

Slimme beslissingsondersteuning
De komende jaren zetten alle partijen; patiëntenorganisaties, bedrijven, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, netwerk- en kennisinstellingen en overheid zich op hun eigen terrein in om met de ontwikkeling van dit soort slimme beslissingsondersteuning de oncologie in Nederland te verbeteren. Uiteindelijk moet het op een duurzame manier onderdeel worden van onze gezondheidszorg.

Minister Edith Schippers: ‘Het is geweldig dat zoveel partijen zich inzetten voor betere zorg. De medische wereld ontwikkelt zich razendsnel. Er zijn steeds meer verschillende en specifieke behandelingen mogelijk. Als patiënten sneller de voor hen beste behandeling krijgen maakt dat echt verschil. En tegelijkertijd is het enorm belangrijk dat verkeerde diagnoses of onterechte behandelingen voorkomen worden. Daar kan deze Health Deal een belangrijke bijdrage aan leveren.’

De Health Deal over beslisondersteuning in de kankerzorg is de eerste in zijn soort. De resultaten uit deze Health Deal kunnen mogelijk ook toegepast worden op andere zorginnovaties die geneeskunde op maat bevorderen. De komende tijd wordt gewerkt aan de totstandkoming van meerdere Health Deals op verschillende terreinen van de gezondheidszorg. 

Richtlijnen in de vorm van beslisbomen
IKNL geeft onder meer invulling aan de Health Deal door de ontwikkeling van Oncoguide, een beslissingsondersteuningssysteem op basis van richtlijnen. Door de richtlijnen opnieuw op te bouwen in de vorm van beslisbomen, gebruik makend van de Informatiestandaard oncologie, wordt het mogelijk om de richtlijnen in het EPD te integreren. Het systeem genereert automatisch de best toepasbare richtlijnaanbeveling door projectie van patiënt- en tumorkenmerken op de beslisboom. Oncoguide ondersteunt zo de besluitvormingsprocessen en maakt de oncologische zorg transparanter.
In 2016 werkt IKNL aan de implementatie middels een pilot in ziekenhuizen met verschillende ICT-systemen. De eerste resultaten worden met enthousiasme ontvangen door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties.

Ondertekenaars
De Health Deal is ondertekend door de ministeries van VWS en EZ, initiatiefnemers Medical Research Data Management (MRDM) en IBM Nederland, Academisch Medisch Centrum, het Antoni van Leeuwenhoek, Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo, Coöperatie VGZ, Zilveren Kruis, Menzis, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Health-RI, Integraal Kankercentrum Nederland, Dutch Institute for Clinical Auditing en Universiteit Twente. Aansluiting bij de Health Deal staat ook open voor andere geïnteresseerde partijen.

Lees hier de volledige tekst van de Health Deal decision support.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder