Website over voeding en kanker vult leemte in betrouwbare informatie

De website www.voedingenkankerinfo.nl die in 2014 door IKNL, Wageningen UR en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie is gelanceerd, voorziet op basis van het aantal bezoekers in een duidelijke behoefte aan evidence-based informatie en betrouwbare ervaringsinformatie over voeding en kanker. Dat stellen Merel van Veen (IKNL) en collega’s in een artikel in JMIR Research Protocols. De website werd in het eerste jaar na de lancering door ruim 90.000 mensen bezocht. De ingediende vragen van bezoekers gingen meestal over kankerpreventie en voeding tijdens de behandeling van kanker.

Hoewel informatie op grote schaal beschikbaar is, hebben kankerpatiënten, overlevenden van kanker en het publiek in het algemeen vaak moeilijkheden met het vinden van evidence-based informatie over voeding en kanker. Het is een uitdaging om mythen te onderscheiden van feiten mede omdat soms tegenstrijdige informatie gevonden kan worden op verschillende plaatsen. Het publiek en patiënten zouden kunnen profiteren van correcte, duidelijke en evidence-based informatie via een gemakkelijk herkenbare bron.

Wetenschappelijke informatie 
Het doel van dit project is om wetenschappelijke informatie beschikbaar te stellen voor het algemene publiek, patiënten met kanker en overlevenden van kanker door middel van een website. In dit artikel wordt de ontwikkeling van de website beschreven en beoordeeld en aanverwante statistieken besproken 1 jaar na de lancering.

De inhoud van de website bestond oorspronkelijk uit een overzicht met antwoorden op vaak gestelde vragen afkomstig van diverse kankerorganisaties en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO). Ook reageerde de redactie op uiteenlopende ficties en feiten in de media. De opzet van de website bestond uit drie delen: voeding vóór (preventie), tijdens en ná de behandeling van kanker. Verder was er een mogelijkheid aanwezig voor bezoekers om specifieke vragen te stellen over voeding en kanker.

Bezoekers en vragen 
De website werd voor de lancering getest door patiënten, professionals in de gezondheidszorg en communicatiedeskundigen. Na de lancering werden vragen van bezoekers beantwoord door voedingswetenschappers en diëtisten op basis van evidence informatie en uitgebreide kennis en ervaring over voeding en kanker. Het gebruik van de diverse rubrieken binnen de website werd gemonitord met behulp van website-statistieken.

Voor de lancering van de site werden de belangrijkste aandachtspunten die voor verbetering vatbaar waren geïdentificeerd en aangepast, zoals navigatie, categorisatie en ontbrekende informatie. In het 1e jaar na de lancering werd de website door 90.111 mensen bezochten en werden 404 vragen ingediend over voeding en kanker. De meeste vragen van bezoekers gingen over kankerpreventie en voeding tijdens de behandeling van kanker.

Website vult leemte 
Merel van Veen en collega’s concluderen dat de website toegang biedt tot evidence-based informatie over voeding en kanker. Uit het aantal bezoekers en het aantal gestelde vragen kan worden geconcludeerd dat de website een leemte vult.

  • M.R. van Veen, S. Beijer, A.M. Adriaans, J. Vogel-Boezeman, E. Kampman: ‘Development of a Website Providing Evidence-Based Information About Nutrition and Cancer: Fighting Fiction and Supporting Facts Online’.

  • Meer informatie over deze publicatie is beschikbaar via biobliotheek@iknl.nl

Gerelateerd nieuws

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder

IKNL-bestuursvoorzitter Thijs Merkx over passende zorg

Bestuursvoorzitter Thijs Merkx

In het nieuwe Impuls magazine van ZonMW staat het thema Passende Zorg centraal. Een belangrijk thema ook voor de kankerzorg. Het ‘Kader Passende Zorg voor mensen met kanker’ van het Zorginstituut biedt een belangrijke bijdrage aan het debat. Maar we moeten de discussie over wat passend is niet vernauwen tot alleen volumenormen. Immers, passende zorg vindt plaats in een prettige en goede werkomgeving voor zorgprofessionals. Lees hde column in Impuls van onze bestuursvoorzitter Thijs Merkx waarin hij pleit voor een breder perspectief. Hieronder de integrale tekst van zijn column. 

lees verder