Vorming oncologische netwerken op koers

Nu er draagvlak is voor de vorming van regionale netwerken in de oncologische zorg, maakt de Taskforce Oncologie werk van het stimuleren van de ontwikkeling ervan. NFU, NVZ, IKNL, Patiëntenbeweging Levenmetkanker, Soncos en NHG komen met een Koersboek. Hierin verbindt de Taskforce haar visie op de oncologische netwerken en idee over het einddoel aan initiatieven in het land. De uitkomst hiervan vormt een handreiking aan ziekenhuizen, umc’s, huisartsen, patiënten en andere betrokkenen op weg naar hun bijdrage aan het totale oncologische netwerk.

Respons via invitational conference
Het Koersboek is het antwoord van de Taskforce op een belangrijke vraag van de honderd aanwezigen tijdens de invitational conference Naar Comprehensive Cancer Networks, die begin dit jaar in Nieuwegein werd gehouden. De criteria en randvoorwaarden voor de netwerken leverden nagenoeg geen discussie op. 
Wel vroegen de aanwezigen zich af hoe de netwerken tot stand gaan komen. Daarbij gaf men aan te voelen voor een landelijke visie als leidraad en een ‘lichtvoetige structuur’ om elkaar te inspireren en de (door)ontwikkeling van de netwerken te faciliteren. Daaraan wordt dus nu gewerkt.

Lees meer over: de invitational conference

Gerelateerd nieuws

Overleving mensen met kanker in Nederland verder gestegen

nieuwe behandelmethodes De overlevingskansen van patiënten met kanker zijn in 20 jaar bemoedigend gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) voor 2020-2022, die IKNL heeft gepubliceerd. We zien bij verschillende soorten kanker aanzienlijke verbeteringen in de driejaarsoverleving. Dit komt door nieuwe behandelmethodes met onder meer innovatieve geneesmiddelen, en door betere diagnostiek. De vijfjaarsoverleving voor de periode 2018-2022 is ten opzichte van 2013-2017 gestegen met 2 procentpunt naar 68%. Van alle patiënten bij wie in de periode 2018-2022 kanker is vastgesteld zal ruim twee derde (68%) de eerste 5 jaar na de ziekte overleven. lees verder

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder