Urgentie voor kankerbestrijding nog van groot belang
Woensdag 4 februari 2015 is het Wereld Kanker Dag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor kanker. Het thema van de Wereld Kanker Dag is 'Kankerbestrijding…dat moet samen kunnen'.
Toename kanker wereldwijd
Wereldwijd neemt het aantal mensen dat kanker krijgt dramatisch toe: van ruim 14,1 miljoen in 2012 naar 21,6 miljoen in 2030 (bron: Globocan, IARC, Lyon). Deze groei vindt vooral plaats in lage- en middeninkomenslanden. Er overlijden nu wereldwijd meer mensen aan kanker dan aan HIV/AIDS, tuberculose en malaria samen.
Grotere overlevingskans door betere behandeling
Als gevolg van betere behandelingen overleven ook steeds meer mensen de ziekte. In Nederland is op dit moment de gemiddelde 5-jaarsoverleving van kanker 62%. Volgende week verschijnen de nieuwste cijfers. Voor het eerst presenteert een aantal organisaties op het gebied van kankerbestrijding, van UMC tot inloophuis, in gezamenlijkheid hun activiteiten op www.wereldkankerdag.nl. Hiermee willen zij het thema ‘Kankerbestrijding…. dat moet samen kunnen’ onderstrepen.
Organisaties slaan handen ineen
In Nederland hebben 11 organisaties de handen ineen geslagen om het publiek te informeren over wat zij op Wereld Kanker Dag speciaal doen. Professionals, vrijwilligers, en patiƫnten willen namelijk zo veel mogelijk mensen bij hun activiteiten betrekken.
-
Zo grijpt Integraal Kankercentrum Nederland de Wereld Kanker Dag aan om de laatste cijfers over kanker bekend te maken.
-
Het Radboudumc Centrum voor Oncologie in Nijmegen organiseert een publiekssymposium en een informatiemarkt.
-
In het Tropenmuseum in Amsterdam vindt een event plaats onder de titel ‘Pluk de dag’, een verwendag met ook informatieve momenten, georganiseerd door o.a. het Ingeborg Douwes Centrum en een aantal Amsterdamse ziekenhuizen.
-
Ook een groot aantal inloophuizen, psycho-oncologische centra en de Stichting Kanker in Beeld presenteren zich op 4 februari met bijvoorbeeld workshops, een open dag of een inloopatelier.
Wereldwijd: focus op vier terreinen
Gezien de bovengenoemde ontwikkelingen zijn volgens de Union for International Cancer Control (UICC), de internationale federatie van kankerbestrijdingsorganisaties, investeringen op vier terreinen nodig: preventie, vroege ontdekking, behandeling en kwaliteit van leven van mensen met kanker.
Met het thema van Wereld Kanker Dag benadrukt de UICC dat samenwerking in de kankerbestrijding een noodzaak is om tot snellere resultaten op deze vier thema’s te komen.
Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiƫnten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn.
lees verderProject Alertness; naar snellere en betere revisie van (oncologische) richtlijnen

Richtlijnen zijn van cruciaal belang bij het aanreiken van evidence-based aanbevelingen voor artsen en multidisciplinaire teams om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen met betrekking tot diagnostiek en behandeling. Onderzoek heeft aangetoond, dat de implementatie van richtlijnen ongewenste variabiliteit vermindert en de uitkomst van de zorg verbetert. Het monitoren van de naleving van richtlijnen is echter een uitdaging. In een recent gepubliceerde studie wordt een methodiek beschreven voor het doorlopend evalueren van richtlijngebruik in de klinische praktijk. Er is een prototype dashboard ontwikkeld om deze methodiek te implementeren. Via dit dashboard kan een signaal (ALERT) worden gegenereerd wanneer nieuwe ontwikkelingen mogelijk om een update van de richtlijn vragen.
lees verder