Symposium en inaugurele rede prof. dr. Sabine Siesling, 24 september 2015

In de kankerzorg wordt variatie gezien. Voor dezelfde aandoening kan de zorg in ziekenhuis A anders zijn dan in ziekenhuis B. De vraag is of dit ertoe doet. Beïnvloedt deze variatie de kwaliteit van zorg, het beloop van de ziekte, de overlevingskans, de kwaliteit van leven of de kosten die hiermee gemoeid zijn? 

Wanneer de richtlijnen aangeven dat de ene behandeling veel beter resultaat oplevert dan de andere behandeling, dan is deze variatie ongewenst. Echter, alvorens verbetertrajecten te starten, moet de oorzaak van de variatie worden bepaald; is de conditie of de wens van de patiënt een reden om af te wijken van de richtlijn? 

Variatie kan ook ontstaan doordat de aanbevelingen in de richtlijnen niet altijd gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs en we niet zeker weten welke zorg het beste resultaat oplevert. De zorgvariatie kan dan vergeleken worden en zo tot nieuw inzicht leiden welke behandeling voor welke patiënt het beste resultaat oplevert. 

Daarnaast wordt de kankerzorg door nieuwe technologieën, zoals het bepalen van het genetische profiel, verbeterde beeldvorming en detectie van circulerende tumorcellen in het bloed, steeds beter op de individuele kankerpatiënt afgestemd. Welk effect hebben deze nieuwe (dure) technologieën en behandelmodaliteiten op de keuze van behandeling, nazorg en  uitkomst? Hoe gebruiken we deze nieuwe technologieën in de dagelijkse praktijk? Hoe worden de specialisten en patiënten ondersteund in hun keuze van een (na)zorgtraject? 

Om antwoorden op deze vragen te krijgen hebben de Universiteit Twente en IKNL de bijzondere leerstoel: ’Outcomes research and personalized cancer care’ ingesteld. De leerstoel wordt bekleed door prof. dr. Sabine Siesling. Voorafgaand aan haar inaugurele rede op 24 september vond een middagsymposium plaats op de Universiteit Twente in Enschede.  

Inaugurele rede

Programma

Chair: Prof. Peter Huijgens, director Netherlands Comprehensive Cancer Organisation (IKNL)

12.25-12.30 Opening Prof. Peter Huijgens (director, IKNL, The Netherlands)

12.30-13.00 World-wide differences in cancer survival: the CONCORD-2 study Prof. Michel Coleman, MD (epidemiologist, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London, UK)

13.00-13.30 Personalized care for rare cancers: centres of expertise Gemma Gatta, MD (epidemiologist, Istituto Nazionale dei Tumori, Milano, Italy)

13.30-14.00 Is clinical auditing influencing clinical practice? Thijs van Dalen, MD (surgeon, Diakonessenhuis Utrecht, The Netherlands, chair NABON Breast Cancer Audit)

14.00-14.30 Personalized medicine: the Netherlands Breast  Cancer project Prof. Sabine Linn (medical oncologist, NKI-AVL, Amsterdam, The Netherlands)

14.30-15.00 Technology and personalized care: to what prize? Prof. Maarten IJzerman (Universiteit Twente, Enschede, The Netherlands)

Aansluitend vond op 25 september de FederaDag2015 plaats met als thema: Cancer and Numbers. Hier vindt u meer informatie.

Gerelateerd nieuws

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder